A hőlégballonozás legnagyobb világversenye jön Szegedre

Forrás: MTI

 2024. április 25. 16:47

Harminc ország száznál is több versenyzőjének részvételével szeptember 8-14. között Szegeden rendezik meg a 25. FAI Hőlégballon Világbajnokságot.

A szervezők közleménye szerint a sportág legrangosabb versenyére résztvevőket várnak Ausztráliából, Kanadából, Japánból, Kínából, Indiából, Brazíliából, de az előző világbajnokság élvonalában végző Egyesült Államokból is.

A hőlégballonozás legnagyobb világversenyén először indulnak majd Kolumbia, Egyiptom, Izrael és Örményország pilótái. Számos európai ország is képviselteti magát, és a magyar egységeknek is szurkolhat majd a közönség – írták.

A versenyzők mellett szép számmal emelkednek a levegőbe a fieszta pilóták ballonjai is, az ő céljuk elsősorban a nézők szórakoztatása.

Több mint száz hőlégballonos versenyző indul a szeptemberi világbajnokságon Szegeden

Fotó: 123rf.com

Knezevics Viktor, a verseny központjául szolgáló szegedi repülőteret üzemeltető Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, a város lakói és a hőlégballon szerelmesei számára már megszokott, hogy időnként hatalmas, színes csodák úsznak be a látóterünkbe, hiszen a szegedi repülőnapok (Szeged International Airshow) is évente helyet ad ennek a látványos sportnak, 2021-ben pedig Szeged lehetett az Európa-bajnokság házigazdája.

Szeged egén már az edzésnapokon, szeptember 5-e és 7-e között feltűnnek a látványos balloncsodák. A bajnokság szeptember 8-án indul, a versenyzőknek pedig három típusú feladatot kell majd végrehajtaniuk: precíziós repüléseket előre meghatározott célpontokra, sebesség-, idő- és távolságfeladatokat, illetve manőverezési feladatokat, megtalálva azokat a magassági szinteket, ahol a szél a megfelelő irányba fúj.