Faix Csaba: Veszélybe került a Vörösmarty téri karácsonyi vásár

Forrás: turizmus.com

 2022. június 22. 13:51

Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója szerint veszélybe került a Vörösmarty téri karácsonyi vásár megrendezése, mert a főváros helyett az államhoz, majd az V. kerülethez kerülne a tér egy törvényjavaslat szerint.

"A költségvetési törvény mellékleteként bekerült az Országgyűlés elé egy javaslat, ami több fővárosi közterületet, így a Podmaniczky, a Széchenyi és a Vörösmarty teret előbb az állam, majd az V. kerület részére adná át a főváros helyett" – írja nyilvános Facebook-posztjában Faix Csaba.

A Vörösmarty téri karácsonyi vásár elsősorban nem üzlet, hanem turisztikai attrakció – mondja Faix Csaba

Fotó: Facebook / Faix Csaba

„A Vörösmarty téri karácsonyi vásárt az elmúlt évtizedekben a főváros nonprofit cége (mai nevén Budapest Brand nZrt.) szervezte és tette Budapest egyik legismertebb turisztikai attrakciójává.

Na, de mit jelent az, hogy egy karácsonyi vásárt nonprofit cég szervez? Például azt, hogy a koronavírus utáni évben, amikor a vásárt csak veszteséggel lehetett megszervezni, mi akkor is megtartottuk, hogy így is segítsük a turizmus újraéledését, illetve azt a közel 100 hagyományőrző kézművest és vendéglátóst, aki ott volt a téren. Vagy, hogy előírtuk, hogy a téren lennie kell 1500 forintért egytálételnek, hogy a vásár valóban mindenkinek elérhető legyen. A Vörösmarty téri karácsony ugyanis elsősorban nem üzlet, hanem a város egyik legfontosabb téli – turisztikai – attrakciója. Amikor pedig mégis üzlet és nyereséget termel, azt a pénzt mi fővárosi kulturális programokra fordítjuk. Ebből finanszírozzuk többek között a Budapesti Tavaszi Fesztivált vagy a nemrég lezárult Budapest Tuning pályázatot.Ezt a missziónkat a jövőben is folytatjuk, és mivel eddig is az V. kerület legnagyobb megelégedésére szerveztük a vásárt (így például idén januárban, amikor levonultunk a térről, a kerületi önkormányzattól egyetlen kifogás vagy megjegyzés sem érkezett a tér állapotával kapcsolatban), ezért a Budapest Brand idén is be fogja adni a szükséges kérelmeket a vásár megszervezéséhez. Mert fontos, hogy a fővárosi események esetleges profitja ne üzletemberekhez, hanem az emberekhez kerüljön. Ezt az V. kerülettel közösen kell megőriznünk"

– zárul a bejegyzés.