Falusi disznóvágás és 250 méteres sült kolbász – jön az abádszalóki böllérfesztivál

Forrás: turizmus.com

 2024. február 21. 17:53

Március 9-én 16. alkalommal rendezik meg a Abádszalóki Tiszator Böllérfesztivált és Gasztronómiai Vásárt a Füzes Kempingben, ahol a hagyományos, falusi disznóvágás minden részletét felelevenítik. A nap disznóvágással és fogópálikával indul.

Az 16. Abádszalóki Tiszator Böllérfesztivált 2008 óta rendezi meg a város önkormányzata. A minden évben rengeteg látogatót vonzó esemény sikerének titka leginkább abban rejlik, hogy a sokak által kedvelt magyaros disznótoros ételeket főzik az ide érkező csapatok, akik a titkos, családi receptek alapján készítik el a finomságokat. Idén rekordszámú nevező regisztrált a versenyre: összesen 34 baráti és családi társaság, illetve a települések önkormányzatait képviselő csapatok mérettetik meg magukat.

Az abádszalóki Füzes Kempingben a csapatok munkáját a malac átvételétől kezdve a főzésen át az elkészült ételek minőségéig szakmai zsűri figyeli és pontozza.

Március 9-én rendezik meg a 16. Tiszator Böllérfesztivált

Fotó: Abádszalóki Tiszator Böllérfesztivál és Gasztronómiai Vásár

 

 

A fesztivál legfinomabb étele mellett a zsűri a Tiszator legjobb böllérét is megválasztja, valamint keresik a környék legjobb pálinkáját és pogácsáját is.A vendégek a hagyományos falusi disznótoros számos finomságát megkóstolhatják a bejáratnál váltott kóstolójeggyel: reggelire lesz hagymás vér, majd ebédre orjaleves, toroskáposzta, de a klasszikus hurka-kolbász-pecsenye hármasa is elkészül. A fesztiválon a Tisza-tó egyik legnagyobb, 250 méteres sült kolbászát is elkészítik, amelyet csak több ember együttes munkájával lehet megfordítani.

Az új gasztrotombolával a szervezők a helyi, valamint a Tisza-tó környéki vendéglátóhelyeket szeretnék népszerűsíteni.

Óriási, 250 méteres sült kolbász is várja majd a látogatókat

Fotó: Abádszalóki Tiszator Böllérfesztivál és Gasztronómiai Vásár

 

 

A Tiszator Böllérfesztiválon mindenkinek elhúzzák a nótáját: a porták között jár a Pipás Zenekar és a Sodrás Népzenei Kisegyüttes. Akit elkap a zene sodrása, az az „Állati jó táncház!" sátrában táncolhat a népzenei együttesekkel és a néptáncegyüttesekkel. A Dűvő Népzenei Együttes nagykoncertet ad és bárki csatlakozhat a Tisza Táncegyütteshez egy fergeteges össztáncra.