Dorottya-napok helyett télűző fesztivált rendeznek Kaposváron

Forrás: MTI

 2024. január 31. 14:54

Jelmezes felvonulásra, térjátékra és futóversenyre is várják az érdeklődőket február 3-án és 4-én Kaposváron, a somogyi vármegyeszékhely megújult télűző fesztiválján.

A Farsangoló Kaposvár elnevezésű esemény fő programjai a tervek szerint hat somogyi hagyományőrző csoport, négy utcaszínház, hat muzsikás csapat, három táncos formáció és több mint kétszáz jelmezes részvételével zajlanak – adták hírül az esemény internetes oldalán.

A rendezvény leírása szerint a BábSzínTér, az Együd Árpád Kulturális Központ, a Rippl-Rónai Múzeum, a Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtár és helyi civil szervezetek által szervezett farsangi forgatag február 3-án, délután fél háromkor kezdődik a maskarás, figurás menetek felvonulásával.

Február elején megújult télűző fesztivált rendeznek Kaposváron

Fotó: [forrás]

 

A hagyományőrzők, gólyalábasok, maskarások, bábosok, utcazenészek a belváros több pontján somogyi farsangi népszokásokat elevenítenek fel, látványos, vidám utcaszínházi produkciókat előadva a város főterére, a Kossuth térre mennek, ahova "az esemény díszvendége, Csokonai Vitéz Mihály és Dorottya is megérkezik".

A KOMETA 14. FutóFarsangot február 4-én, vasárnap rendezik, a versenyen gyermekfutamokon, 10 kilométeres és félmaratoni távon lehet indulni.

Kaposváron 2020-ig mintegy három évtizeden át rendeztek farsangi mulatságot, a Dorottya-napok felidézték Csokonai Vitéz Mihály Dorottya, avagy a dámák diadala a Fársángon című vígeposzát.

A mű alapjául egy 1798-ban Kaposváron megrendezett bál szolgált, amelyen a költő is részt vett, és az ott szerzett élményei ihlették a mű megírására.

A háromnapos fesztivál hagyományosan Csokonai Vitéz Mihály szobrának megkoszorúzásával, a kaposvári ifjak részvételével zajló Deák farsanggal vette kezdetét, a fő program a Dorottya kisasszony és a Karnevál herceg által vezetett maskarások belvárosi felvonulása volt.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere tavaly februárban beszélt arról, hogy az önkormányzat megújítja hagyományos farsangi rendezvénysorozatát.

Ezt azzal indokolta, hogy a Dorottya-napok már nem jelentenek komoly vonzerőt, utoljára 50-100 ember volt kíváncsi rá.