Február elsejétől kötelező a koronavírus elleni oltás Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2022. január 17. 16:35

Amennyiben csütörtökön a parlament megszavazza, Ausztriában mindenki számára kötelező lesz február elsejétől a koronavírus elleni oltás felvétele. Az oltások meglétét a rendőrség fogja ellenőrizni. Az oltatlanokat március közepétől büntetik, a bírság összege akár 3600 euró is lehet.

A korábban már bejelentett intézkedés részleteit vasárnap ismertette az osztrák kormány a Politico beszámolója szerint. Az új jogszabályt bemutató sajtótájékoztatón Karl Nehammer kancellár így indokolta a lépés bevezetését: „Csak az oltás kötelezővé tételével tudjuk garantálni, hogy szabadságban élhessünk a jövőben is."

A jogszabály – amelynek bevezetéséről már novemberben megjelentek az első híradások – minden 18 éves és afeletti, Ausztriában élő személyre vonatkozik majd, kivéve a terhes nőket és azokat a személyeket, akik orvosi alapon nem kaphatnak oltást. A jogszabály egyik korábbi változatában már 14 éves kortól kötelezővé tették volna a vakcinálást.

A jogszabály február elsejétől lép életbe, de nem fogják ellenőrizni a betartatását március 15-ig. Az oltatlanok onnantól kezdve 600 eurós büntetésre számíthatnak, de a bírság mértéke akár 3600 euróra is emelkedhet a Der Standard beszámolója szerint.

A kormány azt tervezi, hogy emlékeztetőt küld az oltatlanok számára. Egy oltatlan személyt évente akár négy alkalommal is megbírságolhatnak. Abban az esetben törlik a bírságot, ha az illető két héten belül felveszi az oltást.

A jogszabály-tervezetről csütörtökön szavaz az osztrák parlament, amely várhatóan áldását adja az indítványra. Az osztrák lakosság 73,5%-a már felvette az oltás második adagját is, ami kicsivel az uniós átlag felett van.

(Borítókép: 123rf.com)