Február végéig zárva maradnak az osztrák szállodák és éttermek

Forrás: turizmus.com

 2021. január 17. 17:22

Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnapi sajtótájékoztatóján ismertette, hogy a jelenlegi járványügyi helyzet és a mutáns vírus okozta bizonytalanság nem teszi lehetővé a zárlat január 24-ei feloldását, így azt február 7-ig meghosszabbítják.

A kereskedelem és az iskolák ezt követhetően nyithatnak csak meg, fokozatosan. A bejelentést követően Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter, Gernot Blümel pénzügyminiszter és Harald Mahrer, az osztrák gazdasági kamara (WKO) elnöke a turisztikai ágazat képviselőinek külön online konzultációt tartott, amelyben ismertették az ágazatra vonatkozó szabályozást és a kormányzati támogatási lehetőségeket – tájékoztatta szerkesztőségünket Kovács Balázs, a bécsi székhelyű GD Consulting ügyvezetője.

A tájékoztatón elhangozottak szerint az éttermek, szállodák február végéig biztosan nem nyithatnak meg. Eddig az időpontig rendezvényeket sem lehet tartani.

A februári vírushelyzetnek megfelelően – minimum kétheti felkészülési időszakot hagyva – később döntenek majd a turisztikai szektor újraindításának időpontjáról.

Hallstatt, Ausztria

Hallstatt. A februári vírushelyzet függvényében döntenek majd az osztrák turisztikai szektor újraindításának időpontjáról

Fotó: 123rf.com

Így az ágazat újraindításának most már pontos céldátuma sincs: a február közepén uralkodó  járványhelyzettől függ majd. Az eddigi 1,5 méteres védőtávolságot 2 méteresre terjesztik ki, így már csak ez az egyetlen járványügyi intézkedés is ellehetetlenítené a vendégekkel való kontaktust – utalt a helyzet összetettségére Elisabeth Köstinger.

Gernot Blümel tájékoztatása szerint a lehető legkevesebb adminisztrációval, az online ügyfélkapun keresztül „négy gombnyomással” lehetővé teszik, hogy február közepétől új típusú forgalompótló támogatás (Ausfallbonus) kerülhessen bevezetésre.

Ennek értelmében a referenciaidőszakban realizált  forgalom 30 százalékának megfelelő támogatás igényelhető. A támogatást a kérvényezéstől számított 1 héten belül a megadott számlaszámra jóváírják.

Az Ausfallbonus havi felső plafonját 60 ezer euróban szabták meg a vonatkozó EU irányelveknek megfelelően.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a pénzügyminiszter német, dán és cseh kollégájával az Európai Bizottságánál kezdeményezte a vállalkozások éves támogatási korlátjának megemelését, amely jelenleg 800 ezer euró.

Az Ausfallbonus mellett továbbra is lehetőség lesz a vállalkozások fix-költségeinek megtérítésére is a központi költségvetésből. A pénzügyminiszter elmondása szerint a támogatások addig tartanak, amíg a válság.

Kérdésre válaszolva Gernot Blümel nyártól számol a helyzet normalizálódásával támogatáspolitikai értelemben is. Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter reményét fejezte ki, hogy a húsvét már komoly bevételeket hozhat az ágazatnak.

Az MTI további részleteket is közölt az újonnan bevezetendő szabályokról:Ausztriában január 25-től a szokásos, egyszerűbb maszkok helyett a tömegközlekedésben és a boltokban kötelező lesz a hatásosabb FFP2-es maszkok viselése. Ezeket a maszkokat a kereskedőknek önköltségi áron kell árusítaniuk, illetve a rossz anyagi helyzetű rétegeknek ingyen bocsátják majd rendelkezésre.

A sí- és korcsolyapályák – minden kritika ellenére – továbbra is nyitva tarthatnak a szigorú járványvédelmi intézkedések betartása és ezek még szigorúbb ellenőrzése mellett.

További részleteket a turizmust érintő intézkedésekről ITT olvashat.