Februárra épülhet meg a Nyíregyházi Állatpark India-háza

Forrás: MTI

 2020. június 19. 10:34

A szubkontinens élővilágát bemutató épületben teknős- és szirtcápa-látványosság, valamint mangrovemocsár is helyet kap.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében épülő, nettó 820 millió forint értékű projekt sajtóbejárásán Gajdos László, az állatpark igazgatója elmondta: az új látványosság lényegében a jelenleg az indiai elefántokkal társbérletben élő indiai rinocéroszok "tenyészbázisa" lesz, de emellett bemutatják benne India, illetve Délkelet-Ázsia élővilágát is.

Az ide belépőket az Indiai-óceán tengerparti tájképe fogadja, az egzotikus medencékben feketefoltú szirtcápák úszkálnak majd, arrébb pedig egy mangroveerdőt lehet majd látni, de helyet kap az élőnövényes dekorációkkal, domborművekkel díszített épületben egy különleges teknősgyűjtemény is – sorolta az igazgató.

A szakember hozzátette, a madarakon és a hüllőkön kívül szeretnék bemutatni India "háziállatát", a kígyót is, de a látogatók az épületdíszítések segítségével betekintést nyerhetnek India sokszínűségébe, az ott élő emberek mindennapjaiba és az ország gazdag kulturális életébe is.

Családi idill az állatparkban

Fotó: Facebook

Gajdos László megjegyezte, hogy várhatóan az India-házzal szemben épül majd fel a jégkorszak világát bemutató kéthektáros attrakció, amellyel – szavai szerint – a rinocéroszok és a jegesmedvék "látótávolságba" kerülhetnek egymással.

Az épülő India-házban helyet kap egy hatvan férőhelyes, többfunkciós oktató és közösségi tér, mellette pedig felépül egy takarmánytároló, amely az ötezer állatot ellátó park eddigi raktározási problémáit oldja majd meg.

Kovács Ferenc, a nyírségi megyeszékhely polgármestere az eseményen felidézte, hogy a komplex állatparkfejlesztési program keretében megépült a látogatócentrum, a hópárduckifutó, a Pangea Hotel és az állatparki sétány is. Az India-házhoz kapcsolódó raktár július első felében, míg maga az épület jövő februárra készülhet el.

Az önkormányzat forrásigényt nyújtott be egy afrikai madárröpde megépítésére is, a komplex fejlesztés igazi koronája azonban a jégkorszakot bemutató látványosság megépítése lenne – jegyezte meg.

A helyhatósági vezető a koronavírus-járvány okozta gazdasági kieséssel kapcsolatban azt mondta: az intézmény ebben az évben valószínűleg nem lesz nyereséges, a cél inkább a veszteségek minimalizálása lesz.


A rovat belföldi turisztikai híreinek megjelenését a SZÉP-kártya szponzorálja.