Fedeles lovarda épült Nyíregyházán

Forrás: MTI

 2020. augusztus 27. 13:03

Elkészült a Timpex Kft. fedeles lovardája Nyíregyházán, a több mint 300 millió forintból megvalósult létesítmény kulturális események helyszíne is lehet majd.

A szerdai átadáson  Szabó Tünde sportért felelős államtitkár elmondta, a fejlesztés a hazai lovas élsportot és az utánpótlás-nevelést egyaránt segíti, mivel az új lovardát időjárástól függetlenül, egész évben tudják használni a versenyzők és a szabadidősportolók. Megjegyezte, nagyon kevés fedeles lovarda van az országban, az új létesítmény a sportfunkciója mellett ráadásul a kultúrát is szolgálja, ugyanis az új lovarda ad otthont a napokban Nyíregyházán zajló Vidor Fesztivál egyik lovasszínházi előadásának.

Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovassport Szövetség alelnöke a beruházást megvalósító társaság szakmai eredményeit megemlítve arról beszélt, hogy a Timpex Ménes és Lovasklub a magyar lovasélet elmúlt három évtizedének egyik meghatározó szereplője, világ- és Európa-bajnokságra, világkupa-döntőre jutott már el ott tenyésztett ló és ott alkalmazott lovas.

Egész évben használható az új nyíregyházi lovarda

Fotó: MTI / Balázs Attila

A szövetségi vezető a lovas szabadidősport növekvő népszerűségére utalva hozzátette, Magyarországon januártól decemberig egyre nagyobb az igény a lovaglásra és a lóval való foglalkozásra, ez a lovarda pedig erre biztosít lehetőséget.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere szerint az idei kulturális újítást folytatva később akár több fesztiválprogram és előadás helyszíne lehet majd a létesítmény.A 2400 négyzetméter alapterületű lovarda egy csaknem 1800 négyzetméteres, elsősorban saját használatra, valamint nemzetközi versenyek megrendezésére egyaránt alkalmas pályával rendelkezik – mondta el Tárbály István, a Timpex Kft. ügyvezető-tulajdonosa. A több mint 300 millió forint értékű beruházás megvalósításához a társaság 150 millió forintos kormányzati támogatást kapott.

A Nyíregyházi Tangazdaság ménesét 1993-ban vásárolta meg a Timpex Kft., azóta ott nevelkedik az ország egyik legeredményesebb, több mint száz lovat számláló sportló ménese. A lovasiskolát működtető és lovastáborokat szervező társaság pályáján évente rendeznek országos tenyészszemlét, fedezőmén bemutatót, valamint megyei és országos díjugrató versenyeket.