Fedezze fel Budapestet sétálva!

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 24. 14:01

Ingyenes, egyre bővülő és telefonról is elérhető városi sétakínálattal indult útjára az Énbudapestem.hu új oldala, a Sétálj velünk.

A várost felfedezni és megismerni még mindig úgy lehet a legjobban, ha fogjuk magunkat és elindulunk, csak úgy komótosan, sétálva, ahol nem a végcél a lényeg, és nem is a legrövidebb utat keressük, sőt!

Sétálhatunk a végeláthatatlan sugárutak menték, árnyas fasorokban nézelődhetünk, elcsalinkázhatunk a körutakról, Budapest szinte végtelen lehetőségeket kínál. Választhatunk, hogy Duna-part vagy hegyvidék, ódon Belváros vagy zöld villanegyedek, izgalmas helyi történetek és sorsok, vagy komoly urbanisztikai kérdések érdekelnek minket – az Énbudapestem.hu egyre bővülő sétakínálatában mindenki talál kedvére valót - tájékoztatott az oldalt üzemeltető BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.

Séta a városban, telefonos segítséggel

Fotó: BVA / Bartha Dorka

Séta és felfedezés

Kiért epekedett és kit emlegetett Krúdy Gyula „Pest legszebb rózsájaként"?

Hol állnak a magyar Gaudínak is nevezett Lechner Ödön legszebb magyaros szecessziós remekei?

Hogyan vált az egyik legterheltebb terünkké a Szabadság tér, ahol farkasszemet néz egymással Kossuth Lajos, a szovjet emlékmű és a birodalmi sas?

Hol tartott feledhetetlen luxus-partikat a századforduló krémje?

Vajon hányszor építették fel Vajdahunyad várát és mit keres ott Drakula?

Mi maradt meg a felrobbantott Erzsébet hídból?

Ahol lehetőség van rá, az útvonal akadálymentesen is bejárható, hiszen a város mindenkié. Budapest felfedezése ráadásul a koronavírus járvány közepén is biztonságos; elindulhatunk egyedül, de a partnerünktől a szabad levegőn is tartani tudjuk a megfelelő távolságot, csak ne felejtsük otthon a maszkot. Ráadásul most rengeteg környék új arcát is mutatja, hiszen a forgalom és a tömeg is sokkal kisebb, mint a megszokott turista-szezonokban – éljünk a lehetőséggel, hogy városlakóként új oldaláról ismerhetjük meg Budapestet ezekben a hónapokban.

Ízelítő a tematikus sétákból:

A szecessziótól a szocreálig – stílustörténeti séta Lipótvárosban

Színház az egész város - Közterek szerepe egy világváros életében – a KÉK - Kortárs Építészeti Központ sétája

Városból ki a zöldbe – egy negyed a tó helyén, avagy a Bartók Béla út környéke

A régen látott folyópart – emlékek a Duna-parton – Zubreczki Dávid sétája

Az aranykor bűvölte és ami maradt belőle – séta az Andrássy út környékén

Ha kedvet kapott valaki a további barangoláshoz, az egyes állomásoknál megtalálja azokat a vezetett városi sétákat, amelyeken még többet megtudhat az adott környék történetéről.

Az összes séta elérhető itt: https://setaljvelunk.hu/

A BVA Budapest TE meg ÉN sorozatának legújabb podcastjában Fenyvesi Zoltán, a túrák akadálymentesítési szakértője, a Tiszta szívvel című film főszereplője, kerekesszékes influencer, valamint Ott Anna kulturális menedzser, irodalmi tematikájú séták vezetője mutatja be a sétaoldalt.