Fejlesztéseivel Szolnok felkerülhet a turizmus térképére

Forrás: MTI

 2019. október 03. 14:57

Az egyik legjelentősebb beruházás a Szolnoki Művésztelep fejlesztése, ahol többek között látogatóközpont, interaktív várkiállítás, rendezvénytér és látványműhely létesül. Megújul a tiszaligeti fürdő is.

Jó ütemben haladnak a turisztikai fejlesztések Szolnokon, ahol a belföldi és külföldi turisták száma is fokozatosan nő – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója csütörtökön Szolnokon.

Guller Zoltán a Szolnoki Művésztelep folyamatban levő korszerűsítésének megtekintése utáni sajtótájékoztatón elmondta: azon dolgoznak, hogy minél több turistát csábítsanak Szolnokra. Hozzátette: a fejlesztések nagy lehetőségeket nyitnak meg a város előtt, fontosnak nevezte, hogy az eddiginél több szálláshely legyen a megyeszékhelyen, erről már tárgyaltak.

Méltatta a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumot, jelentős beruházásnak tartja a tiszaligeti fürdő és a Szolnoki Művésztelep fejlesztését is a turizmus erősítése szempontjából.

Fontosnak nevezte, hogy a városban élők is csak az előnyeit lássák a turistaszám növekedésének, ezért mint mondta, minden fejlesztésnél tekintettel vannak a lakosok érdekeire.

Bejelentette, hogy Szolnok polgármesterének kezdeményezésére 100 millió forint támogatást adnak még ebben a hónapban a városnak a szabadstrand további fejlesztésére.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere elmondta: a város most ért el arra a szintre, hogy felkerülhet az ország turisztikai térképére, a lehetőségek Szolnokon adottak.

A Szolnoki Művésztelep fejlesztéséről szólva rámutatott, hogy

a cél a meglevő művészeti és kulturális tevékenységekhez szükséges infrastruktúra biztosítása a műtermek, művészlakások és alkotóterek felújításával, de rendezvényteret, látványműtermeket és stúdiókat is kialakítanak.

A fejlesztés lehetővé teszi nagyobb létszámú alkotótáborok szervezését, fizető vendégművészek elszállásolását és munkakörülményeik javítását, valamint a város számára felajánlott gyűjtemények méltó elhelyezését.

Verebes György, a Szolnoki Művésztelep vezetője elmondta: a városban levő az ország legrégebbi művésztelepe, 2022-ben lesz 120 éves. A felújítás műszaki és szakmai szempontból is indokolttá vált, a fejlesztés eredményeként az egész országban egyedülálló komplexum épül fel.

A Szolnoki Művésztelep

Fotó: Tourinform Szolnok

Szólt arról, hogy a művésztelepen látogatóközpont épül, amely a korábban a helyszínen álló végvár kaputornyát stilizálja majd modern építészeti megoldásokkal. A fogadóépület földszintjén török kávézót, az első emeleten interaktív várkiállítást, a tetőn kilátóteraszt alakítanak ki. Felújítják és rendezvénytérként, kiállítóhelyként új funkciót kap a művésztelep kertjében található úgynevezett Művésztorony. A Zagyva-gáton díszburkolatú sétányt építenek, amelynek mellvédje az egykori várfalat imitálja majd.

Mindemellett a művésztelep közelében található Damjanich park térrendezése is elkészül, a parkban tematikus Vár játszóteret alakítanak ki.

Kertész Róbert régész elmondta: több tízezer lelet került elő az egykori szolnoki vár területén, azaz a Szolnoki Művésztelepen a 2017 októberben kezdődött és a közelmúltban lezárult régészeti feltáráson.

Nem számítottak ilyen jelentős leletekre – közölte, hozzátéve, hogy például részlegesen feltártak egy nagyméretű, 16-17. századi oszmán palotaépületet, és Szolnok legkorábbi épülete pillanatnyilag a feltárás során előkerült, a 16. század közepén épített, a királyi végvár időszakához kapcsolódó, 25x9,6 méteres, főként kőből faragott, eredetileg kétszintes kaszárnya.

Hozzátette: egy 100 négyzetméteres, teljes egészében alápincézett épületrészt alakítanak ki, amelyben a kaszárnyaépület maradványait bemutatják majd a nagyközönségnek.