Fejlesztések a mátraszentistváni Síparkban

Forrás: turizmus.com

 2019. december 18. 11:00

Friss fejlesztéssel készült az idei téli szezonra a Sípark Mátraszentistván.

A völgyben korszerű, energiahatékony és csendes üzemmódú gépre cserélték a négy régi hóágyút.

Ezek már egy föld alá épített, fagymentes aknához csatlakoznak, teljesen automatizáltak és távolról akár egy mobiltelefonról is azonnal elindíthatóak.

A völgyben energiahatékony és csendes üzemmódú gépre cserélték a négy régi hóágyút

Fotó: Sípark Mátraszentistván

Újdonság, hogy a hóágyúoszlopokon a gépek szórási magassága is beállítható. Tehát ha szeles idő van, akkor a talaj közeléből is be tudják havazni a pályát. A négyből az egyik hópótló berendezést egy speciális karos szerkezetre szerelték, ami 10 méteres sugarú körön elforgatható, megnövelve ezzel az egy helyről behavazható felület nagyságát.

Új, környezetkímélő hóágyú Mátraszentistvánon

Fotó: Sípark Mátraszentistván

A környezetkímélő hóágyúzás további előnye, hogy nem kell újra és újra a mobil hóágyúk helyszínre juttatásával bajlódni, és a hódombokat sem kell nagyobb távolságba a ratrakkal eltolni, tovább kímélve a talajfelszínt. Az eszközöket a fejlesztésekben élen járó lengyel Supersnow vállalat szállította és telepítette – írja a Sípark közleményében.

 

Elkészült a negyedik víztározó

Több éves engedélyeztetési procedúrát követően befejeződhetett végre negyedik, egyben legkisebb víztározó végső kialakítása is. Partját terméskővel borították be és több tucat örökzöldet ültettek el a tó körül. Céljuk, hogy a kék háromszög jelzés mentén túrázók egy kis "tengerszem" mellett tudjanak megpihenni a nyári kánikulában. A ezer köbméteres tározó elsődleges célja a hópótlást elősegíteni a szárazabb időszakokban.

 

Informatikai korszerűsítés

Már nem csak a webkamerák és a SKIDATA-rendszer miatt fontos az informatikai rendszer stabilitása. Legújabb berendezéseik (mint például az automata hóágyúk, a szivattyúrendszer, ülőlift stb.) üzemelésének az alapfeltétele a stabil és gyors hálózat. A közelmúltban több kilométernyi optikai kábelt telepítettek, ezek összekötése, belső szerver létesítése a nyár folyamán megtörtént. A fejlesztéssel a hütte és a körbár környékén tovább gyorsítják az ingyenesen használható vendégwifit.


Hóágyú kapacitásuknak köszönhetően akár két  éjszakai intenzívebb hóágyúzást követően újra nyithatóak lesznek a pályák

Fotó: Sípark Mátraszentistván

További fejlesztések címszavakban:

– Új parkolóhelyek két, egyenként 20 személygépkocsi befogadására alkalmas parkoló üzembe állítása

– Újabb karámkerítések a szerpentinpálya és a tavak környékén.

– A 3-as pályán 12 új reflektor, a 4B pálya mentén színes fényszpotok, melyek a hófelszínt tudják közelebbről megvilágítani

– A kölcsönzőben 50 szettel bővítették a felszerelések mennyiségét és egy új kiszolgálópult is létesült léctartókkal.

– Új, flexibilis, az egyéni igényekhez jobban alkalmazkodó jegytípusokat vezettek be, megduplázva a választási lehetőségek számát. Idén próbajelleggel bevezetik az Early Bird edzőjegyet, amellyel szombat reggel egy órával hamarabb lehet csúszni.

– A szezonban a TechnoAlpin cég jóvoltából kipróbálhatnak további, innovatív hóágyúkat, többek között egy lándzsás típust is a völgy leghidegebb részén.

Kapcsolódó cikkek

Mátra konferencia Sástón

2019. december 18.

Duplázott a Felső-Mátra

2019. április 02.