Fejlesztések az Őrségi Nemzeti Parkban

Forrás: MTI

 2018. június 29. 15:12

Átadták az Őrségi Nemzeti Park több mint 734 millió forint értékű fejlesztéssel elkészült fogadóépületét és látogatóközpontját Őriszentpéteren.

A több mint 734 millió forint értékű fejlesztést, amely elsősorban az Őrség és a hozzá tartozó Natura 2000-es területek értékeinek bemutatását szolgálja, Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára avatta fel, aki hangsúlyozta: a beruházás részeként méltóbb körülmények közé költözhetett a nemzeti park igazgatósága is. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója elmondta, hogy a fogadóépület és a látogatóközpont építése 2017-ben kezdődött meg, mindkét épületben közösségi- és kiállítóterek létesültek, amelyek lehetővé teszik például azt is, hogy ne csupán látogatókat fogadjanak, vagy akár Natura 2000 szemináriumokat is tartsanak.

Kép az Őrségi Nemzeti Park látogatóközpontjából

Fotó: MTI Fotó: Varga György

Rácz András államtitkár emlékeztetett arra, hogy az őrségi 2002-ben az ország legkisebb nemzeti parkjaként alakult meg, nagyon kis létszámmal, alkalmas székház és infrastruktúra nélkül. Területe az évek során jelentősen bővült, szakembereinek száma is csaknem megduplázódott, éppen ezért hiánypótló volt a fejlesztés. Az Őrség ma már Magyarország emblematikus természetvédelmi területévé vált, a nemzeti park igazgatósága pedig olyan tevékenységeket is felvállalt – például a magyartarka marha és a muraközi ló génállományának megőrzését –, amelyek országosan is egyedülállóvá teszik az itt folyó munkát.

Az igazgatóság működési területén ma 15 Natura 2000 természetvédelmi besorolású terület található, mintegy 100 ezer hektárnyi kiterjedéssel. Az Őrségi Nemzeti Park igazgatósága  jelenleg is 11 pályázatot valósít meg, összesen 2,8 milliárd forint értékben.