Fejlesztések az osztrák sípályákon

Forrás: turizmus.com

 2023. február 02. 16:25

Bár a hó viszonylag későn érkezett Ausztriába, a jelenlegi hóviszonyok miatt húsvét utánig minden régióban nagyszerű síszezont várnak. A 2022/23-as szezont ráadásul rengeteg fejlesztéssel várták a sípályák, szinte minden tartományban.

Ahogy arról a minap beszámoltunk, az osztrák sípályák már most sok a turista, a szezon további részére azonban szinte teljes foglaltságot várnak, így érdemes időben téli utazást foglalni. Az alábbiakban Österreich Werbung hírlevele alapján összegyűjtöttük, hogy melyik tartomány milyen újítással, fejlesztésekkel készült a síszezonra.

 

Új ülőlift a freeridereknek

2022 decemberében kezdte meg működését Karintiában, a Gerlitzen Alpe délkeleti oldalán az új, 450 méter hosszú Wörthersee Freeride Jet. A 4 személyes ülőlift egy tányéros liftet váltott fel, megkönnyítve a kezdő síelők és snowboardosok számára, hogy elérjék a hegynek ezt az oldalát. Az új felvonó a freeriderek számára is ideális, ugyanis közvetlenül a természetes hóval borított lejtőkhöz - például a Finsterbach freeride pálya kiindulópontjához - vezet.

 

Új kiszolgáló épület a Liebenau télisport-arénában

Felső-Ausztria sem maradt fejlesztés nélkül: a Mühlviertler Alm sífelvonónál, Liebenauban a téli szezon kezdetén egy új kiszolgálóépületet adtak át. A 650 m2 -es alapterületen 70 férőhelyes étterem, síkölcsönző, síiskola, valamint mosdók, öltözők és zuhanyzók találhatók. A Liebenau télisport-aréna a kisgyermekes családok kedvelt síterepe, emellett a sífutók számára is 100 kilométernyi pályahálózat áll rendelkezésre.

 

10 férőhelyes kabinos felvonó Hinterstoderben

Emellett a Phyrn-Priel régióban található Hinterstoderben 2022 végén kezdte meg működését az új Höss felvonó. A 10 férőhelyes kabinos felvonó a korábbi 6 férőhelyes kabinos felvonót váltotta fel. A síelőket az új völgyállomásról – közvetlenül a Hinterstoderben található nagy parkolótól – viszi fel a Hössre, majd vissza a völgybe. A felvonó különlegessége, hogy a kabinokba sítartókat is szereltek, ami jelentős időelőnyt jelent a beszálláskor. A felvonó a tervek szerint nyaranta is üzemelni fog.

Szinte minden osztrák tartományban van olyan síterep, mely új síliftekkel, látogatóközponttal és pályákkal várja a téli sportok szerelmeseit

Fotó: 123rf.com

 

Ülésfűtéses felvonó az Asitzkogelen

Salzburg tartományban az új Asitzkogel felvonó novemberben nyílt meg Leogang házi hegyén. Az Asitzkogelen 2022 áprilisa óta folynak az építési munkálatok. A falu a Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn sícirkuszban található. Az új, nyolcszemélyes ülőlift a hatszemélyes L7 Sportbahn felvonót váltja fel. Lerövidíti a várakozási időt és nagyfokú kényelmet biztosít. Rendelkezik ülésfűtéssel, védőburokkal és automata zárórudakkal is.

 

Magaslati sífutópálya Rittisbergen

Szintén Salzburg tartományban egy kombinált felvonó és magaslati sífutópálya nyílt a Rittisbergen. A Schladming-Dachstein régióban található Ramsau közelében üzembe helyezett felvonó a korábbi 4 személyes ülőliftet váltotta fel. Az új felvonó egy kabinos és egy 6 személyes ülőfelvonó kombinációja, amivel a Rittsibergbahn üzemeltetői tovább bővítik a nem síelőknek szóló kínálatot is. Ettől a téltől kezdve a síterepen egy 5,5 km hosszú, magaslati sífutópálya is várja az északi sportág kedvelőit. A sífutópályával párhuzamosan vezet egy ösvény a téli túrázóknak és a hótalpas kirándulóknak. Útközben pedig lélegzetelállító kilátás nyílik a Dachsteinre és az Enns-völgyre.

 

Kabinos felvonó a Galsterbergen

Stájerország sem szenved hiányt a fejlesztésekben. A Schladming-Dachstein régió népszerű családi síterepén, a Galsterbergen 2022 decemberében helyezték üzembe az új Galsterberg kabinos felvonót. A 10 személyes, kárpitozott ülésekkel felszerelt felvonó egy 30 éves síliftet váltott fel. Ez jelentősen növeli a szállítási kapacitást és a kényelmet is. Emellett a völgy- és a hegyállomásokat is átépítik. A fazsindelyes homlokzatok tökéletesen illeszkednek a környezetbe és kapcsolatot teremtenek a régióval.

osztrak_si

Sok helyen új, gyorsabb, fűtött kabinos felvonókkal juthatunk fel a pályákhoz

Fotó: Österreich Werbung/www.hall.wattens.at

 

Kabinos felvonó a Grebenzenen

A St. Lambrecht melletti Grebenzen családbarát síterepén szintén 2022 decemberében helyezték üzembe az új 10 személyes kabinos felvonót, ami egy 4 személyes ülőliftet váltott fel és mindössze nyolc perc alatt viszi fel a síelőket a sípályákra és a síterep többi felvonójához. A síterepen összesen 25 kilométernyi sípálya áll a vendégek rendelkezésére, illetve jövő téltől további sípályával bővül majd a kínálat. A tervek között szerepel a hóágyúrendszer bővítése is.

 

10 személyes kabinos felvonó Axamer Lizumban

Axamer Lizumban a 2022/2023-as téli szezontól a téli sportok szerelmesei mindössze hat perc alatt elérhetik a 2340 méter magasan fekvő Hoadl napsütötte fennsíkját. A Schönboden és a Hoadl I+II ülőliftek helyére új, két részből álló 10 személyes kabinos felvonó került. Az új völgyállomáson üzletek és síkölcsönző is található. Ezenkívül egy vízerőmű építését is tervezik az Axamer-patakon: az ott termelt villamos energia nagymértékben fedezheti az Axamer Lizum létesítményeinek szükségleteit.

 

Új gleccserexpressz a Pitztalban

Tirolban az új gleccserexpressz 2022. július közepe óta üzemel a Pitztalban. Az expressz a Mittelberg völgyállomást köti össze a Pitztali-gleccser 2840 méter magasan fekvő hegyállomásával. A futurisztikus megjelenésű, nyolc fülkéből álló sikló a saját napelemes rendszeréből nyert elektromos árammal működik. Egy információs rendszer naprakész információkkal és élő képekkel látja el az utasokat az utazásról.

osztrak_si

Az osztrák sípályák között olyat is találunk, ahol az egész család biztonságosan síelhet

Fotó: Österreich Werbung/Achim Meurer

 

Leppleskofel felvonó a Defereggental síközpontban

A Defereggentalban található St. Jakobban 2022 decemberében nyitották meg Kelet-Tirol legmagasabban fekvő felvonóját. Az új, 6 személyes, fűtött ülésekkel és védőburokkal felszerelt Leppleskofel felvonó a korábbi Almspitz felvonó völgyállomásáról szállítja az utasokat 2683 méteres magasságba. Emellett az új téli szezonra három új sípályát is megnyitnak, amelyek még vonzóbbá teszik St. Jakob im Defereggental síterepet.

 

Új 8 személyes Furglerblick kabinos felvonó a Paznauntalban

Az új 8 személyes Furglerblick kabinos felvonó a 2022/2023-as téli szezonnal kezdi meg működését a családbarát See im Paznauntal síterepen. Az új felvonó a síelőket 2570 méteres magasságba és egy új, 1,2 kilométer hosszú kék lesiklópálya kiindulópontjára szállítja. Az új kabinos felvonó nemcsak tovább bővíti a síterep kínálatát, hanem tehermentesíti a 4 másik ülőliftet is.