Fejlesztések Baján – új híd épül a Ferenc-csatornán

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2018. október 30. 11:52

Nemcsak a halászlé miatt érdemes Bács-Kiskun megye bájos kisvárosába menni.

Az egyik legvarázslatosabb városunk, amely a jelenleginél sokkal nagyobb turistaforgalmat is elbírna, vonzereje pedig igencsak indokolttá tenné azt. Az egy évvel ezelőtt átadott Hotel Elizabeth máris sikeres: bebizonyosodott, hogy szükség van a régi épület bővítésére, a szobák minőségének magasabb szintre emelésére.

A Sugovica partján fekvő város infrastruktúra terén is jelentősen fejlődik. 2017-ben létrejött a szabadidős sportpark, a Petőfi szigeti nagypálya pedig 100 millió forintból újult meg. Tavaly nyílt meg a Türr István Múzeum központi épületének teljesen felújított és újragondolt emeleti szárnyában az Örökségszálló elnevezésű látványraktár.

Tóth Kálmán tér

Fotó: turizmus.com

A felújítás mintegy 200 millió forintba került, ennek köszönhetően pedig több olyan műtárgyat is láthatunk, amelyek eddig raktárak mélyén hevertek. Az új szerzemények is méltó helyre kerültek.

A Türr kilátó

Fotó: turizmus.com

A Türr kilátónál lefestették a homlokzatot, felújították az emléktáblát, rendbe hozták a kilátó tetején lévő korlátot, valamint kijavították a burkolaton a dilatációs hézagokat. Hangtechnikai fejlesztés is készült: a felújítás következtében a kilátó körcsarnokába belépők meghallgathatják a Türr-indulót. A jövőben megvalósuló fejlesztések között szerepel a piac, az uszoda és élményfürdő, valamint a Jelky tér és a kikötő rendbehozatala.

Panoráma a kilátóból

Fotó: turizmus.com

Árvízvédelem és infrastruktúra

Az árvízvédelmi fejlesztést 85%-ban az Európai Unió, 15%-ban a központi költségvetés finanszírozza. A bruttó 13,171 milliárd forint összköltségvetésű projekt fő célja az érintett vízépítési nagyműtárgyak átfogó rekonstrukciója. Az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság területén a Deák-zsilip újul meg. Felújítják a beton-vasbeton szerkezeteket, tégla falazatokat, mederburkolatokat, javítják az elzáró szerkezeteket. Új, ideiglenes elzárásokat gyártanak és helyeznek be, korszerűsítik az emelő berendezéseket, beépítik a vízszint- és áramlásmérőt, valamint egyéb mérőberendezéseket.

A bajai városháza

Fotó: turizmus.com

Új híd épül a Deák-zsilipnél, a Ferenc-csatorna bajai hídjánál. A 100 milliárd forintos hazai forrású programok egyike a Deák Ferenc zsilipnél lévő híd átépítése. Állapota az utóbbi évtizedekben jelentősen romlott, az átkelő útburkolata több helyen megrepedt, az időjárás a hídvas korlátait sem kímélte. Néhány éve 16 tonnás súlykorlátozást kellett bevezetni, ez megszűnne az új híd 80 tonnás teherbírásával. Kerékpárút is készül, a fejlesztés révén a közlekedés gyorsabbá és biztonságosabbá válik. A munkálatok során kibővítik az átkelőt, a gépjárművek pedig három méter szélességű sávokon haladhatnak. A híd a forgalom folyamatos fenntartásával épül a Ferenc-csatorna felett.

A Sugovica

Fotó: turizmus.com

A fejlesztések fontosak, de nem változtatnak azon, hogy ma a bajai halászlé a verhetetlen vonzerő. Azt mindnyájan tudjuk, hogy gyufatésztát kínálnak mellé, és hogy a levet nem passzírozzák, de ma már másról is nevezetes ez a finom hungaricum: hogy legjobban Hosszú Katinka többszörös olimpiai, világbajnok és Európa-bajnok úszó fenoménunk édesapja, Hosszú István főzi. Bár erről nem bizonyosodhat meg minden turista, de hozzátartozik a város  növekvő imázsához.

Éjszakai fények a bajai városközpontban

Fotó: turizmus.com

Gemenc a szomszédban

Baja és környéke számtalan programlehetőséget és látnivalót kínál. Érdemes körbenézni a város gyönyörű főterén, bolyongani a hangulatos környékbeli utcákban, megnézni a Duna és a Sugovica összefolyásánál lévő Türr kilátót. A közelben világhírű természeti kincseket is találni, elég Európa legnagyobb ártéri erdejét, a Gemenci erdőt említeni, amelyben 30 km hosszú kisvasút segít megismerni a vadak otthonát.

Sokszínű Bácska

Fotó: turizmus.com

A kalandokhoz sokan a város legfiatalabb szállodáját, a 27 kétágyas szobás, most egyéves Hotel Elizabeth-et választják. Hamarosan wellness-részleggel bővítik a létesítményt, amit a szállóvendégeken kívül a városlakók felé is megnyitnak majd.

Elek Lenke

Kapcsolódó cikkek