Fejlesztések és rendezvények Mezőkövesden

Forrás: turizmus.com

 2018. február 13. 13:26

Tavaly 55 ezer turista látogatott a matyók fővárosába, ahol több mint 155 ezer vendégéjszakát is regisztráltak.
Ez az előző évi össz vendégszámhoz képest 7 százalékos növekedés – mondta Lázárné Csirmaz Henriett, a mezőkövesdi Tourinform Iroda vezetője, a Matyóföldi Idegenforgalmi Egyesület elnöke. A külföldiek közül főleg lengyel és szlovák vendégek látogattak Mezőkövesdre. Tavaly elkészült a Zsóryban a fedett élményfürdő, ami sokaknak újdonságként szolgált. Emellett kampányt folytattak Budapesten, ahol bemutatták Mezőkövesd turisztikai látványosságait, az egri térséggel együttműködve pedig  itthon és külföldön is különböző szakmai kiállításokon vettek részt.

Fazekas ház a mezőkövesdi Hadas városrészben

Fotó: Mentusz Károly

2017 novemberében hatszáz millió forintos fejlesztéssel adták át a csúszda-parkot a gyógyfürdőben, ahol ötféle csúszóhelyből választhatnak a vendégek. A fürdő előtti terület is hamarosan megújul majd, ahol szökőkutat és szabadtéri színpadot építenek, és korszerűsítik az autóparkolót és információs pontot is létesítenek. Megnyitják a sporteszközök kölcsönzőjét, valamint ajándék bolt is szolgálja majd a vendégeket. Ezzel a fontos fejlesztéssel a gyógyhelyhez méltó környezetet teremtenek. 
Az idén várhatóan elkezdődik a mezőkövesdi Hadas-városrész
rekonstrukciója is, ahol a táncpajtát téliesítik és látogatóközpontot, valamint kávézót alakítanak ki. Ebben a városrészben újdonságként, egy úgynevezett régi, üstökös tetőszerkezetű parasztház korhű másolatát is felépítik.

Húsvétkor 15 ezer vendéget várnak

A matyók fővárosában 2018-ban is kiemelt nagy rendezvényekre várják a látogatókat. Ezek sorát már január közepén, a Matyórózsa ünnepével nyitották meg, amikor azt ünnepelték, hogy a matyó népművészet immár öt éve felkerült  az UNESCO világörökségi listájára. Ebből az alkalomból táncos gálát tartottak, amelyen a matyó települések – Mezőkövesd, Szentistván és Tard – csoportjai mutatkoztak be. A Hadas-városrészben pedig pálinkával, forralt borral és frissen sütött fánkkal várták a résztvevőket.
Április 1-jén és 2-án kerül sor a következő nagy eseményre - a már hagyományos - Matyó húsvétra, amelyre 15 ezer vendéget várnak. Ekkor látogathatják  a Hadast reprezentáló kézműves alkotóházakat, például a bútorfestő, a mézeskalácsos, a szövő és szalmafonó, illetve a fazekas mester portáját. Ezek mellett éjszakai fürdőzést is ajánlanak a Zsóry-ban, de látványos parádénak ígérkezik a húsvéti vödrös locsolás is, amely szintén része a programsorozatnak. Június közepén Mezőkövesden tartják Borsod-Abaúj-Zemplén Megye napját, amelyen családi programokat szerveznek és esti koncert is várja majd az érkezőket. Június végén a  Kavicsos-tó szabadidő parkban ünneplik a kövesdiek a város napját, gazdag sport- és családi programokkal és záró hangversennyel.

Gálafelvonulás a főutcán

Július közepén számos zenei kínálattal várják majd a fürdőzőket a Zsóry-fesztiválra. Augusztus első hétvégéjén pedig a Matyóföldi Folklór Fesztivál lesz a kiemelkedő esemény a városban. Ekkor a Hadasban, valamint Mezőkövesd főutcáján  tartandó gálafelvonulásában gyönyörködhetnek a nézők. Szeptember első hétvégéjén is egy nagy rendezvényre készülnek, mert akkor tartják a  mezőgazdasági gépészek huszadik - jubileumi - találkozóját.  Ennek részeként látványos gépbemutatót is ígérnek a szervezők.