Fejlesztések Ipolytarnócon

Forrás: turizmus.com

 2018. április 16. 15:42

Innovatív és egyedi élményelemekkel bővítette a 2018-as szezonra az Ipolytarnóci Ősmaradványok turisztikai kínálatát a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Április végén új nyomvonalon, új élményelemekkel nyílik meg újra a lombkorona tanösvény a vendégek számára. A fák lombjai között végigfutó sétány az elmúlt hetekben új tartószerkezetet kapott, ennek megfelelően pedig a nyomvonala is módosult, ami új lehetőségeket kínál a terület természeti értékeinek a felfedezésére. A megújult tanösvény külön jegy mellett a bemutatóhely látogatási idejében használható.

A lombkorona tanösvény

Fotó: BNPI

Az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál az egyik leglátványosabb program eddig is a geológiai tanösvény végén várta a vendégeket. A túravezetés során előbb a cápafogas sekélytengeri rétegekkel találkoznak az érdeklődők, majd az Ipolytarnócot híressé tévő megkövesedett fát nézhetik meg, ezután vezetik be a résztvevőket a vulkáni katasztrófa miatt megmaradt ősállati lábnyomos területre. Eddig a programot egy 3D-s vetítés zárta, ahol egyenként bemutatásra kerültek azok az állatok, amelyek lábnyomai láthatóak, ezzel fejeződött be a vezetett túra. A 2018-as év újdonsága a lábnyomos részen lévő bemutató megújítása.

Az új hologramos animáció segítségével az állatokat életnagyságban és ott mutatják be, ahol a vulkáni katasztrófa idején voltak. Az új technológia lehetőséget biztosít arra, hogy a sokszáz lábnyom „gazdái” jobban beazonosíthatóak legyenek, az életnagyságú animáció pedig segít abban is, hogy jobban el tudjuk képzelni a mozgásukat, viselkedésüket.

Életnagyságú hologramos animáció

Fotó: BNPI

2017 őszén jelent meg az Android és IOS app store-ok kínálatában a GUIDE@HAND Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alkalmazás, amely segítségével okostelefonos tájékoztatórendszer került kialakításra a területen, amely segíti a vendégeket az önálló felfedezésben és akár hosszabb túrák tervezésében is.

A platform kiválasztásakor nagyon fontos szempont volt, hogy az applikáció offline is használható legyen – a terület ugyanis közvetlenül a magyar-szlovák határon található, ahol sem a magyarországi, sem a szlovák hálózatok nem elérhetőek. A GUIDE@HAND Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alkalmazás éppen ezért a telefonokra, tabletekre letölthető térképszelvényeket és egyenként letölthető túraútvonalakat kínál. A keretprogram lehetőséget biztosít arra is, hogy a vendégek a túra közben fotókat, feljegyzéseket vagy akár videókat készítsenek anélkül, hogy kilépnének az alkalmazásból, amit aztán a saját élménytárban tárolhatnak, vagy akár az útvonalat is bemutató élménytúraként megoszthatnak a közösségi csatornákon is.

A GUIDE@HAND Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alkalmazás nem csak az Ipolytarnóci Ősmaradványok felfedezéséhez nyújt hasznos segítséget. Már elérhető több egyéb nógrádi tanösvény túra is az alkalmazásban, a cél ugyanis az, hogy a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark egyik legfontosabb bemutatóhelyeként a határon átnyúló geopark teljes turisztikai kínálatát bemutassák Ipolytarnócon, több napos geoturisztikai élménycsomagot kínálva a Nógrád megyébe látogató vendégeknek.

Kapcsolódó cikkek