Fejlesztéseket adtak át a Pilisi Parkerdőben

Forrás: MTI

 2021. július 08. 09:30

A kormány 1,5 milliárd forinttal támogatta a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Magyar Természetjáró Szövetség alkotta konzorcium fejlesztéseit a parkerdő területén.

A megújult turisztikai infrastruktúra átadóünnepségét szerdán tartották a visegrádi Bertényi Miklós Füvészkertben.

Ezek a fejlesztések az igényes környezet kialakítását szolgálják, és ezt a kulturált környezetet a parkerdő biztosítani is tudja – emelte ki  Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára.

A Pilisi Parkerdő Zrt 65 ezer hektáron gazdálkodik, a mostani beruházás legfontosabb elemei a térséget átszelő mintegy ezer kilométernyi turistaút-hálózathoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések. A kerékpáros és gyalogos utak találkozási pontjain, 32 helyszínen bicikliseket kiszolgáló infrastruktúrát alakítottak ki.

32 esőbeállót is kihelyeztek

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy a zrt. kezeli Magyarország legnagyobb ökoturisztikai infrastruktúráját. Látogatóik száma évente mintegy 25 millió, és ez a szám a pandémia következtében mintegy 30 millióra emelkedett.

Dalvári Vince, az Agrárminisztérium erdőgazdálkodási főosztályvezetője arra emlékeztetett, hogy a minisztérium irányítása alá tartozó állami erdőgazdaságok 2010 óta több mint 20 milliárd forintot fordítottak kilátók, ökoturisztikai központok, erdei szállások, iskolák és vasutak építésére és fejlesztésére, és a folyamatban lévő projektek értéke is megközelíti ezt az összeget.

Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség elnökhelyettese többek között arról beszélt, hogy a teljes projektben 3,5 milliárd forint támogatást nyertek el, és nyolc erdőgazdasággal, egy önkormányzattal és egy egyesülettel kötöttek szerződést. A fejlesztések keretében egyebek mellett információs táblákat és ökológiai szemléletformáló táblákat helyeztek ki, kerékpártámaszok és tűzrakóhelyek létesültek.

A Pilisi Parkerdő területén közel ezer padot és asztalt helyeztek ki, 32 esőbeálló, 85 tűzrakóhely áll a turisták rendelkezésére, és 24 erdei forrás felújítására is sor került.