Fejlesztésekkel népszerűsítik a tavak városát

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. március 21. 14:57

Még élhetőbbé és vonzóbbá teszik Nyékládházát, ahol vízparti turisztikai, valamint zöld városi fejlesztésre nyert el támogatást az önkormányzat.

Az elsősorban tavairól nevezetes borsodi településen évente több ezer hazai és külföldi horgász fordul meg, hódolva szenvedélyének. A tavak, valamint a klasszicista, műemlék Egry-Szepessy kastély bekerült a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei értéktárba.

 

Pecások és a vízi sportok

Surmann Antal alpolgármester lapunknak elmondta, hogy a pecások mellett, a vízi sportokat kedvelők is szép számmal vannak a település lakói és érkező turisták között is. Nyékládházán ugyanis kajak-kenu egyesület működik, amely évente – az idegenforgalmi főszezonban – három tábort szervez az érdeklődőknek.

Az elnyert 122 millió forintos pályázati támogatásból hamarosan családbarát strandot létesítenek. Két, úgynevezett beúsztató medencét alakítanak ki a vízben, továbbá napozóteraszt, játszóteret, öltözőket, zuhanyzót és illemhelyeket is létrehoznak.

Kellemes környezetben horgászhatunk a nyékládházai tavaknál

 

Ezen a területen zöld városrészt is fejlesztenek – futókörrel, tanösvényekkel – , s a területet tematikusan telepített zöld növények díszítik majd. A fejlesztésekre 221,5 millió forintot fordítanak.

A város vezetői tárgyalásokat kezdtek a Magyar Lovassport Szövetséggel is egy panziót létesítésére, melyre várhatóan még idén sor kerülhet.

Nyékládházán az elmúlt évben indították újra a korábbi, nagy hagyományú lovas fogathajtó versenyt és a kedvező tapasztalatok alapján idén május 26-án ismét megrendezik.

 

Szervezett programok

A turisztikai fejlesztési programokat ez év nyarán kezdik el és várhatóan 2019-ben fejezik be. Az önkormányzat arra törekszik, hogy a helyi adottságokat kihasználva a tavak városának lakói minél jobban érezzék magukat a településükön és a  jövőben még több turistát láthassanak vendégül, ennek érdekében a vállalkozásokat is ösztönzik, hogy további fejlesztéseket valósítsanak meg. A nyékládháziak tagjai a Miskolci TDM-nek.

Az alpolgármester azt is elmondta, hogy ebben az évben is több, nagyobb rendezvényt tartanak a városban. Április 14-én lesz a már hagyományos dalos találkozó, amelyen az arany minősítésű helyi népdalkörön kívül, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyei dalos csoportok lépnek fel. Június 23-án rendezik a legnagyobb turisztikai látványosságnak számító Tó-napot. Ennek fénypontja az a gasztronómiai verseny, amelyen családok főznek és a legjobbakat díjazzák is. Emellett kulturális műsorokkal és koncerttel is kedveskednek a résztvevőknek.

Az Egry-Szepessy kastély, amely ma kiállításoknak és kulturális eseményeknek ad otthont

Fotók: Mentusz Károly

Nyéki gulyás, nyéki savanyúval

Szeptember végén kerül sor az Ősz ízei elnevezésű programjukra, a nyéki nyugdíjas klub közreműködésével. Ennek az lesz az érdekessége, hogy a helyi specialitásnak számító nyéki gulyást készítik el, amelyhez ugyancsak nyékládházi különlegességnek számító savanyúságot kínálnak. A kiemelt rendezvények sorát novemberben a Márton-naphoz kapcsolódva, a Liba-nappal zárják.