Fejlesztik a nógrádi és a Bükk-vidéki geoparkok turizmusát

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. január 20. 16:04

Szlovák-magyar határon átnyúló együttműködési program keretében fejlesztik a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark és az aspiráns Bükk-vidék Geopark turizmusát.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) tájékoztatása szerint a GEOTOP pályázatnak köszönhetően mintegy 188 ezer euró (több mint 65 millió forint) segíti a túrahálózat bővítését, új tanösvény kialakítását és a túravezetők képzését.

Túravezetőket is képeznek a projekt keretében

Fotó: Bükki Nemzeti Park

A szlovák és magyar területeken új szolgáltatásokat vezetnek be, a geoparkok értékeiről képzési anyag és módszertani kézikönyv is készül.

Az oktatók mellett – akik a geoparkokat akár tanórákon, akár valóságos kirándulás formájában mutathatják be – a térség turisztikai vállalkozói is képzésben részesülhetnek, hogy szélesebb körű tájékoztatást tudjak adni vendégeiknek.

Ipolytarnóci Ősmaradványok Bemutatóhely

A geopark beléptető kapuja az Ipolytarnóci Ősmaradványok Bemutatóhely

Fotó: Bükki Nemzeti Park

A Nógrád megyében és dél-Szlovákiában, valamint Heves megyében működő geoparkok túrahálózatát egy határon átnyúló tanösvény kialakításával kötik össze, egy nyomvonalon pedig interaktív tanösvényt alakítanak ki. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi területet és a szlovákiai Karva között új kerékpáros útvonalat is kijelölnek, ezt és a térségek 70 értékes földtani helyszíneit mobilapplikációban is rögzítik.

A térségbe látogatókat a GeoKultStamp pecsételő játékkal irányítják és ösztönzik minél több geoparki helyszín felkeresésére.

A projekt vezető partnere a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, partnere Fülek város önkormányzata.