Fedezd fel az akadálymentes Pécset!

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2020. január 14. 10:40

Az Akadálymentes Pécs menüpontban különböző kategóriák szerint lehet rákeresni – angolul is – a mediterrán város garantáltan akadálymentes helyszíneire.

Akadálymentes helyszínt jelző matrica

Fotó: People First

A munka szükséges és hiánypótló volta egyértelmű. Amint azt a People First egyesület elnöke, Pataki Veronika elmondta, sajnos általános tapasztalat, hogy az egyes városismertető, turisztikai weboldalakon, térképeken feltüntetett adatok sokszor nem valósak, illetve a fogyatékossággal élők számára nem hasznosak, mert azok az ép emberek szerinti fogalmakban gondolkodnak. Ez sokszor kimerül abban a szemléletben, hogy ahol nincs lépcső, az már akadálymentes terepnek tekinthető.

A weboldal menüpontjának célja, hogy segítsen a városba érkező, illetve ott lakó, fogyatékossággal élőknek megtervezni egy-egy programhoz, ügyintézéshez, vásárláshoz, városnézéshez a szükséges útvonalat, hiszen náluk ez nem megy olyan egyszerűen, mint az ép embereknél. Tudniuk kell az odajutás módját, hol található legközelebb segítség, vagy akadálymentes WC.

Fontos cél Pécs akadálymentes turizmusának fejlesztése, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy jól használható támpontokat adjanak az ide látogató, fogyatékossággal élő turistáknak.

Az adatbázisban boltok, éttermek, közintézmények, kulturális helyszínek, turisztikai látványosságok, nyilvános WC-k, templomok, hamarosan pedig akadálymentes turistautak is szerepelnek. A helyszíneket saját gyártású matricákkal jelölték meg a bejáratokon, az adatbázisban pedig saját értékeléssel, fotókkal látták el a még könnyebb tájékozódás végett.

Akadálymentes étterem – az ajtón ott a tanúsító matrica

Fotó: People First

Ahogy a szakember kiemelte, mindennek a fejlesztése, ellenőrzése egy abbahagyhatatlan feladat, mert egyrészt folyamatosan frissíteni, másrészt új szempontokkal bővíteni kell a listát.Jelenleg azon dolgoznak, hogy az újabb helyszínek mellett minden korábbit is feltárjanak, hallássérültek és látássérültek szempontjai alapján, illetve, hogy az egyes helyekre való odajutást feltérképezzék, például, hogy a járdák, zebrák megfelelők-e, vagy található-e arrafelé akadálymentes parkoló.

Korlátlift az egyik pécsi moziban

Fotó: People First

Amire Pataki Veronika felhívta a figyelmet: mindez csak akkor lehet sikeres, ha figyelembe vesszük, hogy az akadálymentesítés nemcsak a fogyatékossággal élőknek jó, hanem a babakocsisoknak, időseknek, átmenetileg megsérülteknek, vagy akár csak a bőrönddel utazóknak is.