Feküdtél már koporsóban?

Forrás: turizmus.com

 2018. október 04. 17:18

Október 6-án rendezik meg az osztrák fővárosban a Múzeumok Hosszú Éjszakáját, amelyen 135 kiállítóház vesz részt.

Az osztrák - magyar viszonylatban meglehetősen szerencsétlen dátumválasztástól eltekintve számos érdekes program várja az érdeklődőket.
Azoknak, akik shuttlebuszok és tömegközlekedés helyett inkább biciklivel mozognának a helyszínek között, egy mobil Citybike-állomást is kihelyeztek a kiindulópontként szolgáló Maria-Theresien-Platz-ra.

Tizenkilencedik alkalommal rendezik meg, mégis tömegeket mozgat meg az Osztrák Rádió és Televízió (ORF) Múzeumok Hosszú Éjszakája című programja, amelyhez Ausztria-szerte 700 ismert és kevésbé ismert múzeum csatlakozott. Bécsben összesen 135 kiállítóház várja különleges programokkal este 6 és hajnali 1 óra között az érdeklődőket, sokan közülük külön a gyerekekre is gondoltak.

A Cirkusz- és Bohócmúzeumban például nemcsak a cirkuszok és varieték különös világába pillanthatnak be, de akár varázslótanoncnak is beállhatnak. A Művészettörténeti Múzeumban világkörüli úton vehetnek részt Egyiptomtól Amszterdamig, a Mumokban pedig – zseblámpákkal felszerelve – éjszakai expedícióra indulhatnak, amelyet rémregények és szörnyes fejtörők tarkítanak. Az Osztrák Nemzeti Bank Pénzmúzeumában középkori pénztárcát készíthetnek a látogatók, a Belvedere-ben pedig olyan múzeumlátogatáson vehetnek részt, amelyen minden ódon kastélyokról, sárkányokról, bátor hősökről és bájos hercegnőkről szól. Aki legalább három helyen járt, annak egy apró ajándékkal kedveskednek a szervezők.

135 kiállítóház vesz részt október 6-án, a bécsi Múzeumok Hosszú Éjszakáján

Fotó: ORF / Hans Leitner

De nemcsak a gyerekek, a felnőttek is változatos és érdekes programok közül válogathatnak. Kipróbálhatják például a láthatatlan és a hallhatatlan kiállítást, a Temetkezési Múzeumban gyászzenét hallgathatnak és belefeküdhetnek egy koporsóba, megnézhetik a nemrégiben felújított Secession épületét vagy az idén 650 éves Osztrák Nemzeti Könyvtár Dísztermét. A Zene Házában mindenki újra gyerek lehet kicsit, és zongorázhat a díszlépcsőn, keringőt komponálhat dobókockával és új életre keltheti Mozart arcképét. A Bécsi Villamosmúzeum jóvoltából – egyfajta guruló múzeumként – három nosztalgiavillamos közlekedik majd a Ringstraße, Kai és Prinz-Eugen-Straße vonalon. Akinek kedve van, akár ezekkel is eljuthat egyik múzeumból a másikba. Erre a célra azonban ismét rendelkezésre állnak a jól ismert shuttlebuszok, illetve a bécsi tömegközlekedési eszközök is, amelyekre szintén érvényes a Múzeumok Hosszú Éjszakájára váltott jegy. Aki pedig inkább biciklivel közlekedne a helyszínek között, annak ott a Citybike. A 120 dokkoló mellé ugyanis – a rendezvény idejére – a kiindulási pontként szolgáló Maria-Theresien-Platz-ra is kihelyeztek egy mobil Citybike-állomást.

Részletes program, helyszínek, jegyek: http://langenacht.orf.at


Kapcsolódó cikkek

A világ első kézből

2018. szeptember 21.