Fél év alatt 24 zarándoklatot szerveznek a ferencesek a nemzeti kegyhelyen

Forrás: turizmus.com

 2023. április 13. 11:30

Április 15-én, az Irgalmasság zarándoklatával elkezdődik Magyarország római katolikus nemzeti kegyhelyén a búcsúszezon. 6 hónap alatt 24 zarándoklatot szerveznek a nemzeti kegyhelyen, ahol 12 püspök, 2 érsek és 1 bíboros mutat be szentmisét többszázezer zarándoknak.

Lovasok, motorosok, romák, gyermeket várók, nagyszülők zarándoklatára is várják híveket a ferences atyák a Mátra és a Cserhát hegyei között fekvő csodatévő helyen, ahová az ország minden megyéjéből, valamint Szlovákiából, Kárpátaljáról és Romániából is érkeznek csoportok. Csak a leglátogatottabb, Nagyboldogasszony főbúcsúra 13 ezer zarándok érkezik egyszerre Mátraverebély-Szentkútra.„A gyalogos zarándoklat önmagában is egy lelki élmény, hiszen a Jóisten áldása van rajta. A résztvevők általában induláskor felajánlást tesznek és szeretnének búcsút nyerni az út végére. A fizikum és a szellem igénybevétele pedig már önmagában gyümölcsöt terem” – hangsúlyozta Orosz Lóránt kegyhelyigazgató, majd hozzátette, hogy a zarándoklat egy bővebb kategória, de nem biztos, hogy minden zarándok búcsút szerez az út végén.

zarandoklat

A leglátogatottabb, Nagyboldogasszony főbúcsúra 13 ezer zarándok érkezik egyszerre Mátraverebély-Szentkútra

Fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely

„A búcsúszerzés a bűnök következményeiről és azok eltörléséről szól, illetve a tisztítótűzben szenvedőkkel való kapcsolatunkról. Rajtuk segít, ha fölajánlunk valakiért egy teljes búcsút” – fejtette ki a ferences szerzetes.

A zarándoklatok áprilistól októberig tartanak Mátraverebély-Szentkúton, ahol ez év végén újabb apartmanházakat adnak át, ezzel 200 főre bővítve a szálláshelyeket.