Fél év alatt ötvenezer látogató a gyulai Almásy-kastélyban

Forrás: MTI

 2016. október 05. 14:32

Március 18-i nyitása óta ötvenezren tekintették meg a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontot. Ez a szám még a város és az intézmény vezetőjét is meglepte.

Görgényi Ernő polgármester elmondta: amikor a kastély felújításához támogatást igényeltek, az üzemeltetési koncepcióban azt írták, hogy 2016-ban 50 ezer látogató érkezése várható a kastélyba, de azt hitték, év végére érik el ezt a számot.

A gyulai vendégéjszakaszám 2012 óta folyamatosan nő, a gyulai várat tavaly 68 ezren tekintették meg, holott az már 2005 óta tart nyitva. A polgármester véleménye szerint megfelelő marketinggel és az időszakos kiállításokban rejlő lehetőségekkel nemcsak megőrizni, hanem növelni is lehet a látogatószámot.

 

Dombi Ildikó, a kastélyt üzemeltető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeumok Nonprofit Kft. ügyvezetője is megerősítette, számított erre az eredményre. Szavai szerint a kiállítás kuriózum, rengeteg az interaktív elem és dominál a látogatócentrikusság. A marketing egyedi stratégián alapul, a diplomás tárlatvezetőket egy komoly felkészülési időszak végén választották ki, akik különféle stílusban képesek a felnőttekhez, az óvodás csoportokhoz vagy például a szintén nagy létszámban érkező fogyatékos látogatókhoz viszonyulni - mondta.

Az ügyvezető célként a látogatószám megtartását tűzte ki, mint mondta, az emelés szempontjából inkább óvatos lenne. Szeretnék az iskolás korosztályt még inkább elérni, rendhagyó történelemórákra még nagyobb számban becsalogatni őket a kastélyba. Emellett a közeljövőben terveznek egy levelezős játékot elindítani, amely reményeik szerint még tovább fokozza az érdeklődést a kiállítás iránt.
Az Almásy-kastély Látogatóközpontban kedden adták át az ötvenezredik látogatónak - egy Tolna megyéből érkezett, a hétvégi eljegyzését ünneplő fiatal párnak - az ajándékcsomagot, egy hosszú hétvégére szóló ingyenes üdülési lehetőséget a városban.