Fél év haladékot nyertek a hop-on hop-off cégek

Forrás: turizmus.com

 2016. december 12. 11:19

Megerősítést nyert minapi hírünk, a Fővárosi Közgyűlés eredménytelennek nyilvánította a budapesti hop-on hop-off típusú városnéző szolgáltatásra kiírt pályázatot. A visszavonás okai mellett az is kiderült, ki tette a legmagasabb ajánlatot.

Mint a minap megírtuk, a Fővárosi Közgyűlés visszavonta azt a sok vihart kavart pályázatot, amelynek értelmében januártól már csak egyetlen vállalkozás, vagy egyetlen konzorcium üzemeltethetne hop-on hop-off városnéző szolgáltatást Budapesten. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pályázata húsz évre egy cég kezébe adta volna ezt a lehetőséget, azaz monopolhelyzetet teremtett volna a piacon.

A közgyűlés határozata szerint a BKK-nak új koncessziós pályázatot kell kiírnia, a jelenleg a városnéző turistabuszokat üzemeltető négy vállalkozás januárban lejáró szerződését pedig további fél évvel meghosszabbítják – írja a Magyar Nemzet.

A lap értesülései szerint a legjobb ajánlatot a francia–brit hátterű The Big Bus Company Ltd. adta a húszéves időszakra tervezett, 130 milliárd forintot is meghaladó bevételi tervvel, a főváros a koncessziós díjból 10 milliárdot kapott volna, valamint a minimálisan elvárt 25 buszon túli többletbuszok után darabonként még félmilliárdot.

A Big Bus tette a legjobb ajánlatot

Fotó: Facebook

 

A Magyar Nemzet úgy tudja, a második legjobb ajánlatot a Program Centrum Kft. és Mr. Nilsz Kft. konzorciuma nyújtotta be, és az ő bevételi tervük is jócskán túllépte a százmilliárdot ám ők a fővárost már csak harmadannyi koncessziós díjjal kecsegtették. A harmadik pályázó a szintén közösen induló Hop On Travel Zrt. és a City Tour Hop On Hop Off Kft. volt.

A pályázatban vállalt bevételi tervek azért meghökkentőek, mert a tendert kiíró BKK a cégek hivatalos beszámolóiból származó árbevétel alapján az évenkénti becsült értéket 1,5 milliárdban állapította meg, a teljes húszéves időszakra pedig 30 milliárdban.

A beérkezett ajánlatokat vizsgáló szakértők megállapították, hogy a cégek a két évtizedre szóló koncessziós jog megszerzésével és a megajánlott díjak alapján rendkívüli mértékű extraprofit realizálnának.

A pénzügyi szakértők az is jelezték, hogy a jelenlegi piaci információkhoz képest jelentősen eltérő bevételi adatok, illetve az azokhoz képest rendkívül alacsony koncessziós díj komoly kockázatot jelent. Az elképesztő különbség felvetette, hogy a koncesszió jogosultja ténylegesen képes lesz-e a szerződésben meghatározott feltételeknek megfelelő szolgáltatás ellátására és a koncessziós díj megfizetésére – írja a napilap.