Felavatták a fertődi Esterházy-kastély gránátosházát

Forrás: turizmus.com

 2022. március 09. 18:28

Befejeződtek a fertődi Esterházy-kastély keleti gránátosház felújítása és fogadóépületté történő átalakítási munkálatai. A 220 millió forintból megvalósult fejlesztésnek eredményeképpen a főszezonra egy korszerű fogadóépület várhatja majd a kastély látogatóit.

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: A látogatók minőségi kiszolgálásához kialakított fogadóépülettel az volt a cél, hogy a kastély épületéből kiemeljék a turisztikai fogadópontot.

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője

Fotó: eszterhaza.hu

Az új fogadóépületben nagyobb pénztári és recepciós kapacitás mellett saját üzemeltetésben ajándékbolt nyílik majd.

Új információs felületek, korszerű és magas minőségű szociális blokk létesültek megújuló energiára alapozva. Megújult, rendezett lett a keleti gránátosház környezete, az új modern kültéri információs táblák mind-mind a látogatok elégedettségének növelése céljából készültek. Az épületátadással egyelőre próbaüzem kezdődik meg.

A felújítás célja egy a kastélyhoz méltó fogadóépület kialakítása volt

Fotó: MTI/Filep István

A gránátosházak az Esterházy hercegi testőrség, a gránátosok őrségépületei voltak. A testőrök többek között a kastély díszkapuja mellett álltak díszőrséget. Több mint 150 testőre volt a Esterházy „Fényes” Miklósnak, az egyik alapvető elvárás a testőrök válogatásakor az volt, hogy legalább 180 cm magasnak kellett lenniük. Egyenruhájukat maga a herceg tervezte: sötétkék kabát piros hajtókával, fehér mellény és harisnya, fekete medveprém kucsma sárga ellenzővel.

A barokk terek és a modern funkció által megkívánt kortárs igények találkozása

Fotó: MTI/Filep István

A felújítás célja egy a kastélyhoz méltó fogadóépület kialakítása volt. A funkcióváltásnak köszönhetően a fertődi Esterházy-kastély épületegyüttesének fogadópontját alakították ki, ami a jegypénztárral, ajándékbolttal és vizesblokkal együtt egy modern, elegáns, 21. századi igényeknek megfelelő fogadóhelységgé alakult.

A barokk terek és a modern funkció által megkívánt kortárs igények között, az új szerkezetek és elemek letisztult kialakításával teremtik meg az összhangot. Az épület berendezése minimalista vonalvezetésű és anyaghasználatú. A berendezés egyedileg tervezett elemekből készült, így még különlegesebbé téve a fertődi Esterházy-kastélyt, mint az első, meghatározó benyomást, amivel a kastélyba érkező látogató találkozik.