Felfedezőtúra Szatmár-Beregben

Szerző: Németh Andrea

 2014. május 25. 14:59

Országos és megyei médiumok újságírói fedezték fel az ország legkeletibb szegletét a napokban, földön, vízen, kétkeréken. A sok állomásból álló túrán a résztvevők élményszerűen kaptak komplex képet a térség adottságairól, és a rengeteg újdonságról, amely ettől a szezontól kezdve várja a turistákat.

A Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi RMI, Vásárosnamény Tourinform Irodája és a Szatmár-Bereg térségi Öko- és Aktívturizmus Klaszter szervezésében megvalósult tanulmányúton összesen 15 turisztikai újságíró kapott minden érzékszervre ható ízelítőt a térségből.

Az 1766-ban épült templom Tákoson

A gazdag program érintette többek között Baktalórándházát és a Fenyves Szálloda és Konferencia Központot, a Vay Ádám Kastélymúzeumot Vaján, Vásárosnaményt, mely az ország egyik legaktívabb, legjobban, és legszebb környezetben működő Tourinform-irodájával is rendelkezik, illetve a város egyik büszkeségét, a Tomcsányi kastélyt, illetve a Luby Interaktív Kastélymúzeumot Nagyaron és a Szatmár-Beregi Natúrpark Látogatóközpontját Kisaron.

 

A résztvevők a Winkler Ház Panzió vendégszeretetét élvezték, ahonnan másnap a környék nevezetességeit fedezhették fel, így például a többszáz éves, bámulatos templomokat Tákoson, Csarodán és Márokpapiban, a pálinkaházat, a szőlőhegyet és a szárazmalmot Tarpán. Kerekezhettek a Tourinformtól mostantól ár kölcsönözhető kerékpárokon végig a töltésen, a Tisza holtágai mentén, elkölthettek egy hamisítatlan és ízletes falusi ebédet a tivadari Danó Portán, és kóstolhattak különleges helyi, organikus termékeket a tarpai Kelemen Bélánál, aki táplálkozástannal és sportélettannal is foglalkozik egyebek mellett.

Kerékpárral is bejárhatjuk a környéket a Tisza mentén

Az aktivitás sem hiányzott a programból, a Szilva Termál- és Wellnessfürdő éjszakai fürdőzésre invitálta a társaságot, másnap segway-jel barangolhattak Vásárosnaményban, végül egy különleges BBQ hajón költhették el a búcsúebédet. Az utóbbi két szolgáltatás egyébként egy vállalkozóhoz tartozik, és az idei szezontól érhető el a turisták számára.

A Danó Porta

Ahogyan az a fentiekből talán ki is derült, nagyon sok felfedezésre váró adottsággal rendelkezik a Szatmár-Bereg térség, melyeket az újdonságoknak köszönhetően még élményszerűbben fedezhetnek fel az ideérkezők. Mindez azonban semmit sem vesz el karakterességéből: őszinte, természetközeli vidékről van szó, ahol ma is őrzik a hagyományokat, a vendéget mindig jó szóval és tárt karokkal várják, no meg finom pálinkával és helyi termékekkel, hagyományos, ízletes ételekkel.

Kóstoló Kelemen Béla saját készítményeiből