Felfüggesztette szolgáltatásait a görögországi Mouzenidis Travel

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. július 05. 16:32

A Mouzenidis Travel görög utazási iroda, melynek részeként működik az Ellinair charterlégitársaság, felfüggesztette a külföldi turistáknak nyújtott szolgáltatásait, majd nem sokkal később bejelentette fizetőképtelenségét. Mindez a külföldi partnercégek működését nem érinti.

A cég először június 18. és 26. között függesztette fel szolgáltatásait, akkor az orosz és az ukrán partnercégük is utaztatási problémákról számolt be. A cég nem sokkal később bejelentette fizetőképtelenségét, melynek első számú forrását technikai és jogi eljárások okozták, azonban akkori közleményük szerint a külföldi partnercégeket nem érinti az anyavállalat fizetésképtelensége.

A Mouzenidis Group egy görög holdingvállalat, 1995-ben alapította Boris Mouzenidis. A Mouzenidis Travel, mely egyik fő profilukat, az utazást irányította, a cég nyilatkozata szerint az egyetlen utazásszervező volt Görögországban, amely kizárólag a Görögországba irányuló beutazó turizmussal foglalkozik.

A cég portfóliójába tartozik az Ellinair charterlégitáraság is, amely leginkább a szabadidős piacokra specializálódott, főként Görögország, Oroszország és Ukrajna között repült. Az anyacég alapítója, Boris Mouzenidis azonban 2021 márciusában elhunyt a koronavírus szövődményei miatt, azóta húzódnak a hagyatéki tárgyalások és a cég átadása, miközben fia, Ioannis Mouzenidis irányítja az üzletet. A csoportnak állítólag mintegy 100 millió eurós adóssága halmozódott fel, főként a koronavírus miatti forgalomcsökkenés következtében – közel 70 millió ebből görög szállodák felé.

Olha Kobzar, a Mouzenidis Travel utazásszervező cég nyitrai képviseletének igazgatója korábban azt nyilatkozta, hogy "a görögországi turisztikai szolgáltatások szüneteltetése a hagyatékok rendezése, az ingatlanok értékelése, a cég átadása miatt történt, ezután újraindítják majd szolgáltatásaikat.” Időközben azonban a cég bejelentette, hogy fizetésképtelen.

A görögországi Mouzenidis Travel fizetésképtelensége nem érinti a magyar Mouzenidis tevékenységét

Fotó: 123rf.com

A Mouzenidis hivatalos angol nyelvű kommunikációja azt írja, a külföldi partnercégeiket nem érinti a probléma, ők normálisan folytatják a tevékenységüket a jövőben is, míg az anyacég rendezi adósságait. A tervek szerint a szolgáltatások szüneteltetése mindössze átmeneti, ameddig “visszaállítjuk a Mouzenidis márkanevet a partnereink, ügyfeleink és alkalmazottaink felé, valamint a fizetőképességünket is rendezzük” – olvasható a közleményükben.

 

"A magyar Mouzenidis maradéktalanul teljesít"

Megkerestük a Mouzenidis Travel magyarországi vezetőjét, Végh Balázst, akitől megkérdeztük, milyen formában üzemel hazánkban a cég, és hogy jelenleg milyen kapcsolat van a szintén általa irányított Unitravel és a görög cég között.

Végh Balázs mindenekelőtt fontosnak tartotta hangsúlyozni: "A Mouzenidis Travel jelenleg csődvédelem alatt áll és nem jelentett csődöt, mint ahogyan egy török hírportál írja. A görög cég nem anyacége egyik magyarországi kft-nek sem, a tulajdonosunk az alapítás óta egy turisztikához közel álló és Magyarországon élő befektető. A hazai és a görög cég egy kizárólagossági megállapodást kötött 2014-ben, így a Mouzenidis Travel árualapja a magyar alapítású Mouzenidis Hungary Travel Agency Kft.-n keresztül került értékesítésre 2020-ig, majd 2021-től a repülős árualapot már az Unitravel Kft biztosítja. Így a görög cég az említett hazai cégek felé sem követeléssel sem tartozással nem rendelkezik" – fejtette ki.

Végh Balázs hozzátette, látva a kialakult helyzetet, fel voltak készülve minden eshetőségre. "Az Unitravel megállapodott a görög Mouzenidisszel, hogy az ügyfeleket és a foglalásokat közvetlenül a hotelek felé közvetíti, így a jelenleg élő foglalással rendelkező megrendelők szolgáltatásait maradéktalanul teljesíteni fogja" – hangsúlyozta.

A magyar cég vezetője hozzátette, véleményük szerint "a görög Mouzenidis számára a szörnyű körülmények – a világjárvány és a tulajdonos hirtelen halála – okozta nehéz idők ellenére a vállalat sikeresen át fog jutni a helyreállítási folyamaton, és újraindítja működését. Mindenesetre, bárhogyan is alakul a görög utazásszervező helyzete, az nem lesz hatással a magyar utazási piacra. Az utasok foglalásai teljes körűen biztosítottak" – fogalmazott Végh Balázs.