Felgyorsultak az események Katalóniában (frissítve)

Forrás: MTI - turizmus.com

 2017. október 27. 16:27

Október 27-én, Barcelonában megszavazták a független „Katalán Köztársaság” létrehozását. Válaszul a spanyol szenátus megszavazta a katalán kormány feloszlatását.

A szavazásnak beláthatatlan következményei lehetnek Spanyolország, illetve Katalónia turizmusára, hiszen, már a szavazás előtti hetekben is drámaian visszaestek a területen a turisztikai foglalások. Könnyen lehet, hogy a nyáron még túl sok turistára panaszkodó katalánok gyorsan fogják visszakívánni a külföldiek tömegeit.

A katalán parlamentben a titkos szavazáson egyébként a függetlenségpárti erők vettek részt. A Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt, a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) képviselői a szavazás előtt elhagyták az üléstermet.

A baloldali Catalunya Sí Que Es Pot (Katalónia, igen, lehetséges) párt ugyan részt vett a voksolásban, de képviselőinek többsége felmutatta a "nem" feliratot tartalmazó papírt, mielőtt leadta szavazatát.

A szavazás eredményét üdvrivalgással fogadta az utcán összegyűlt tömeg

Fotó: Wikimedia Commons

A spanyol szenátus, válaszul, megszavazta azt a intézkedéscsomagot, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza.

Madridban a spanyol kormány megkezdte a katalán kormányzati feladatok átvételét. A katalán elnöki jogkörök gyakorlásával Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettest bízta meg a spanyol kormányfő.

Carles Puigdemont eddigi katalán elnök türelemre, kitartásra, valamint erőszakmentességre, és a béke megőrzésére szólított fel. Kérte, hogy tartsák tiszteletben azoknak a katalánoknak a tiltakozásait, akik nem értenek egyet a katalán parlament "többségének döntésével".

Ez a békülékeny hang reményt adhat arra, hogy az események nem torkollanak erőszakba, s politikai krízis nem tántorítja el teljesen a turistákat Barcelonától és a többi katalán várostól.

Kapcsolódó cikkek