Félidejéhez érkezett az első Liszt Ünnep

Forrás: turizmus.com

 2021. október 19. 16:35

Felejthetetlen pillanatok a színpadon és a színfalak mögött, emlékezetes koncertek és előadások, igazi fesztiválhangulat a város számtalan pontján – ez az első Liszt Ünnep Nemzetközi Fesztivál nyitóhetének mérlege. Ám ez még csak a kezdet.

A fesztivál erre a hétre is kihagyhatatlan programokkal készül. Eltérő zenei univerzumok, izgalmas művészi elképzelések és koncepciók széles skálája, feltörekvő fiatalok és a szakma elismert tagjai, improvizáció és kötött formák: október 20-án, a Magyar Jazz 2020 című koncerten a Müpa Zeneműpályázatán diadalmaskodó művek, egészen pontosan a kis jazzformációra írt alkotások közül is a legjobbak – Jónás Rezső, Kaltenecker Zsolt, Oláh Dezső,  Oláh Krisztián, Szabó Dániel Ferenc és Tzumo Árpád kompozíciói – mutatkoznak be a BMC színpadán.

Vajda Gergely zeneszerzőnek és Horváth Csaba rendező-koreográfusnak köszönhetően az Esterházy Péter Fuharosok című művéből készült mono-koncert-opera bemutatója egyszerre lesz zenei és mozgásművészeti ínyencség. A mű George Benjamin Into the Little Hill című alkotásával egy estén mutatkozik be október 21-én a Müpa Fesztivál Színházában.

Cory Henry

Fotó: Liszt Ünnep

Cory Henry, a zseniális New York-i multiinstrumentalista előadó, dalszerző, producer október 21-ei lemezbemutató koncertje a Liszt Ünnep egyik leginkább várt eseménye.

A Liszthez hasonlóan csodagyerekből lett kivételes művészt lehetetlen beskatulyázni egyetlen zenei stílusba vagy műfaji kategóriába, hiszen a gospel, a blues, az r&b és a jazz világában egyaránt lenyűgöző tehetséggel alkot. Hatévesen már a legendás harlemi Apollo Theater színpadán állt, tizenéves korában Kenny Garrett jazzszaxofonos turnécsapatával járta a világot, és többek közt olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Yolanda Adams gospelénekesnő, P. Diddy, az Imagine Dragons, Bruce Springsteen, Lenny Kravitz vagy a Grammy-díjas Snarky Puppy zenekar, melynek oszlopos tagja volt. Budapestre szeptemberben megjelent legfrissebb, Best of Me című lemezével érkezik.

A Liszt Ünnep Budapest határain túl is kínál figyelemre méltó programot: október 22-én Liszt egyik legkiemelkedőbb műve, az Esztergomi mise az Esztergomi Bazilikában csendül fel a Magyar Rádió Énekkara és a Pannon Filharmonikusok tolmácsolásában, Farkas Róbert vezényletével és olyan kiváló szólistákkal, mint Pasztircsák Polina, Láng Dorottya, Brickner Szabolcs és Bretz Gábor.

Október 23-án Bartók Béla Kossuth-szimfóniája és Liszt remekműve, a Les Préludes mellett Szentpáli Roland A magyarokhoz című kompozíciójának ősbemutatójával ünnepelhetünk a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Aki már nem kapott jegyet egy-egy előadásra, vagy a képernyők előtt, esetleg a országhatárokon túlról követné a fesztivál eseményeit, az ingyenes online közvetítéseknek köszönhetően megteheti. A következő napokban többek között Дeva (Takács Dorina), Saya Noé (Kőrös Mimi) és Bozóky Felícia Lili / I Am Soyuz koncertjét és a Duna Művészegyüttes már telt házas, Szépséges Mezőség című táncbemutatóját live stream formájában is figyelemmel kísérheti a közönség a Liszt Ünnep csatornáin.

A Liszt Ünnep közösségi oldalain backstage-videók és interjúk engednek bepillantást a színfalak mögé

Fotó: Posztós János

Az október 8-án indult és egészen 24-éig tartó első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjáról és eseményeiről a lisztunnep.hu oldalon találhatók további információk.

A Liszt Ünnep közösségi oldalain backstage-videók és interjúk engednek bepillantást a színfalak mögé, a fesztivál hivatalos blogján pedig interjúk, cikkek, kulisszatitkokat is felfedő podcastok, tematikus olvasnivalók, lejátszási listák és érdekességek várják a fesztiválozókat: https://lisztunnep.blog.hu/