Fellendülőben Új-Zéland idegenforgalma

Forrás: turizmus.com

 2022. november 09. 11:46

Kezd magához térni Új-Zéland idegenforgalma, a nemzetközi bankkártyás költések a koronavírus-járvány előtti szint 88 százalékát tették ki augusztus vége és szeptember vége között, a légi szolgáltatás pedig már teljes kapacitással működik az országban.

Stuart Nash új-zélandi turisztikai miniszter szerint a 2022. október 26. előtti négy hétben több mint tízezer Working Holiday vízummal rendelkező turistát regisztráltak, és mintegy 145 250 tengerentúli turista érkezett Új-Zélandra. Augusztus 29. és szeptember 25. között a nemzetközi bankkártyás költések a koronavírus-járvány előtti szint 88 százalékát tették ki.

Az országot érintő tengerjáró hajók forgalmának nagymértékű növekedése is várható. Elsőként a 2850 fő befogadására alkalmas Celebrity Eclipse érkezett meg Új-Zéland partjaihoz, és a szezon során több mint 40 tengerjáró hajó érkezésével számolnak, amelyek akár 200 000 látogatót is szállíthatnak – tájékoztatta lapukat Sárdi Rezső, Új-Zéland tiszteletbeli konzulja, aki szerint a légi szolgáltatás már teljes kapacitással működik az országban. A wellingtoni repülőtér első féléves nyeresége több mint háromszorosára nőtt. A légikikötő – amelynek többségi tulajdonosa az Infratil és junior partnere a Wellington City Council – 11 millió dolláros nettó nyereséget jelentett a szeptember 30-án zárult hat hónapra, szemben az egy évvel korábbi 2,9 millió dollárral.

Wellington 2020 februárjában. Már visszatértek a külföldi turisták

Fotó: 123rf.com

Az Air NZ első új Airbus A321neo repülőgépe is megérkezett Hamburgból Aucklandbe, és november 8-án el is indította első járatát Aucklandból Wellingtonba. Jövőre várhatóan még három A321neo érkezik, további kettő pedig 2026-ban.

Az Airbus globális repülőgépgyártó vállalat szeretné Új-Zélandot  a nulla kibocsátású légi közlekedés következő generációjának tesztpályájaként használni. Anand Stanley, az Airbus ázsiai–csendes-óceáni régiójának elnöke szerint az országot vonzóvá teszi, hogy rövid távú belföldi járatokat üzemeltet és bőséges megújuló energiaforrásokkal rendelkezik.