Felmenthetik a beoltottakat a korlátozások alól Németországban

Forrás: MTI

 2021. április 05. 12:40

Felmentést kaphatnak a járványügyi korlátozások alól a koronavírus elleni védőoltással rendelkezők Németországban, de csak az utolsó adag oltás beadása utáni 15. naptól - írja a Bild am Sonntag német lap.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter a lapnak elmondta, hogy a negatív koronavírus-lelettel rendelkezőkhöz hasonló bánásmód jár majd azoknak, akik rendelkeznek az úgynevezett teljes védőoltással, vagyis akik megkapták az oltást vagy több adagból álló oltás esetén az összes adagot.

Ez a szabály azt jelenti, hogy a harmadik járványhullám megtörése után következő, "teszteléses alapú nyitási lépések" idején a teljes oltással rendelkezők külön koronavírusteszt felmutatása nélkül mehetnek például fodrászhoz vagy a korlátozások lazítása révén ismét megnyíló boltokba, és külföldi út után nem kell karanténba vonulniuk.
A tervezett szabályt a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) minap elkészített szakvéleményére alapozzák, amely szerint egy beoltott az utolsó adag beadása utáni 15. naptól kezdve kisebb valószínűséggel terjeszti a vírust, mint egy tüneteket nem mutató fertőzött, akinél negatív eredményt jelez az antigén gyorsteszt.

A teljes oltással rendelkezők külön koronavírusteszt felmutatása nélkül mehetnek majd fodrászhoz, boltba, az utazások után pedig nem kell karanténba vonulniuk

Fotó: 123rf.com

Jens Spahn elmondta, hogy a szövetségi kormány és a járványügyi védekezés helyi feladataiért felelős tartományi kormányok együttműködésével heteken belül bevezetik az RKI szakvéleményére épülő új szabályt.

Az egyelőre nem ismert, hogy könnyítések a fertőzésen átesett csaknem hárommillió emberre is vonatkoznak-e majd.

Ezzel kapcsolatban Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter egy másik vasárnapi lapban, a Welt am Sonntagban egy interjúban kiemelte: egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a fertőzés utáni immunitás.

Németországban egyelőre kizárólag két adagból álló oltást alkalmaznak a Covid-19 ellen, a Pfizer/BioNTech-, az AstraZeneca-, és a Moderna-féle vakcinát.

A szövetségi kormány legutóbbi adatai szerint péntekig a lakosság 5,2 százaléka – 4 334 150 ember – kapta meg mindkét adagot valamelyikből.
Legalább egy adagot 10 039 938 ember kapott, ez a lakosság 12,1 százaléka.