Közel félmilliárd forintból újult meg a Tiszafüredi szabadstrand

Forrás: MTI

 2021. május 29. 13:33

Átadták a mintegy félmilliárd forint hazai és európai uniós forrásból megújult Tiszafüredi szabadstrandot és egy Tourinform-konténerirodát pénteken a "Tisza-tó fővárosában".

F. Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az önkormányzat nyertes pályázatának köszönhetően már 2019-ben megkezdődtek a városban a szabadstrandot érintő család- és vendégbarát fejlesztések.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere elmondta: a Tiszafüredi szabadstrand a Terület- és településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert 400 millió forintból és a magyar kormány 23 millió forintos támogatásából újult meg. Az új Tourinform-konténeriroda létesítésére a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) hazai forrásból 20 millió forintot nyert az önkormányzat.

A szabadstrandot érintő fejlesztésről elmondta: a két szakaszban megvalósult beruházás részeként tavaly nyáron  a vízfelületen moduláris stégrendszert építettek ki, fitneszpark és multifunkcionális sportpálya létesült. Az idei szezonra többek között új főépület épült vizesblokkokkal, elsősegély-helyiséggel és személyzeti öltözőkkel. Továbbá kialakítottak egy strandfocipályát lelátóval és egy napozóteraszt is.
A tervek szerint június 4-én nyitó családbarát szabadstrand területére a Tiszafüred városkártyával rendelkezők továbbra is térítésmentesen léphetnek be.

A polgármester szólt arról is, hogy Tiszafüreden a TOP nyertes pályázatainak köszönhetően az elmúlt időszakban többek között új piaccsarnok és korszerű egészségügyi központ létesült, megújult a teljes belváros, új főtér és a Tisza-tó legnagyobb játszótere épült meg.

A beruházás két szakaszban valósult meg

Fotó: Facebook/Tiszafüredi szabadstrand

Molnár Anita, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) programigazgatója szerint  minden esély megvan egy sikeres nyári szezonra az idén is. A turizmus újraindításában kiemelt szerepe van a Tourinform-hálózatnak, amely évente 1,8 millió vendég megkeresését kezeli.

2020-ban hirdették meg azt a pályázatot, amely során 22 Tourinform-iroda – köztük a tiszafüredi is – sikeresen pályázott. A Tourinform tiszafüredi munkatársai tíz településről gyűjtenek információkat és mintegy harminc turisztikai attrakcióról nyújtanak hiteles tájékoztatást. A Tisza-tó és Tiszafüred – a Debrecen és térsége turisztikai térség részeként – 2020-ban a Balaton és a Mátra-Bükk után a harmadik leglátogatottabb turisztikai térség volt az országban, hét százalékkal részesedve a belföldi vendégforgalomból.
Az MTÜ 2019-ben indította el strandfejlesztési programját azzal a céllal, hogy 2030-ig Magyarországon valamennyi szabadvízi strand megújuljon és európai színvonalúvá váljon. A Kisfaludy strandfejlesztési konstrukció 2020-as negyedik ütemében Tiszafüred  mellett a Tisza-tónál további hat település strandja újult meg.