A virtuális valóságban sétálhatunk a balácai római villagazdaságban tavasztól

Forrás: turizmus.com

 2022. január 06. 18:26

Tavaszra elkészülhet a római kori villagazdaság, a Villa Romana Baláca épületének új tetőszerkezete, és a kiállítóhely ismét fogadhatja a látogatókat.

A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítóhelyeként működő Villa Romana Baláca fejlesztése során nemcsak a tetőszerkezet – amely eredeti formájában készül el –, hanem a közművek is megújulnak.

Az épület különlegessége, hogy a közműveket a kétezer éves építmény tetejére szerelték fel, és az egykori római épület minden belső tere tető alá kerül – írja a veol.hu.

Egy nemzetközi program keretében elkészül a balácai villagazdaság virtuális rekonstrukciója is: a látogató egy VR-szemüveg felvétele után „sétálhat” az eredeti falak között a virtuális valóságban. Az „időutazásra” a Magyar Nemzeti Múzeum főépületének egyik helyiségében, valamint a balácai villagazdaságban is lesz lehetőség.

A villa egykori tulajdonosának gazdagságát a hazánkban ritka mozaikpadlók mutatják

Fotó: facebook.com/balaca

A tervek szerint a felújítás tavasszal befejeződik, és a villagazdaság áprilistól újra megnyitja kapuit a látogatók előtt.

A korábbi, római korral foglalkozó programkínálatot igyekeznek újra a látogatók elé tárni, emellett nyitnak a minőségi kultúra felé.

Az egykori balácai római kori tulajdonos a birodalom legfelső rétegébe tartozott, és rendszeresen szervezett a villagazdaságba magas színvonalú kulturális eseményeket. Ezt a hagyományt élesztenék újra színházi és zenés produkciók meghívásával.

A beruházást 500 millió forinttal támogatja az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program, vagyis közvetve a magyar állam.