Felminősítette Horvátországot a Fitch Ratings

Forrás: Index

 2018. január 13. 21:40

Az indoklás szerint a turizmusból származó jövedelmek emelkedése tartós javulást eredményezett a horvát gazdaság külső pozíciójában.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "BB" szintről egy fokozattal, "BB plusz"-ra javította Horvátország hosszú futamidejű, devizában és helyi valutában kibocsátott államadósságának besorolását. Horvátország államadós-besorolása a felminősítés ellenére változatlanul a magas hozamú kategóriában van, egy fokozattal a befektetésre ajánlott sáv belépőszintje alatt. Magyarországot a három piacvezető nemzetközi hitelminősítő mindegyike a befektetésre ajánlott sávban – a Fitch és a Standard & Poor's "BBB mínusz", a Moody's Investors Service ugyanennek megfelelő "Baa3" osztályzattal – tartja nyilván.

A horvát turistaszezon rekorddal zárta a tavalyi évet

Fotó: pixabay.com

A Fitch Ratings  a horvát gazdaság folyamatosan erősödő külső fizetési pozíciójával és a várakozásoknál jobb költségvetési teljesítménnyel indokolta a döntést. A turizmusból származó jövedelmek emelkedése tartós javulást eredményezett a horvát gazdaság külső pozíciójában. A folyómérleg-egyenleg 2013-ban többletbe fordult, és a Fitch várakozása szerint ez a többlet a 2019-ben záruló előrejelzési távlatban fennmarad.