Félnek a koronavírustól a Louvre alkalmazottai

Forrás: MTI

 2020. március 03. 09:49

Keddenként amúgy is zárva tart a Louvre, de most vasárnap után hétfőn sem nyitott ki, mert az alkalmazottak féltek a koronavírus-fertőzéstől.

A Louvre alkalmazottai vasárnapi rendkívüli üzemi tanács ülésükön egyhangúlag megszavazták, hogy érvényesítik jogukat a munka fel nem vételére – közölte Christian Galani, a múzeum szakszervezeti képviselője. A múzeum már vasárnap sem nyitott ki, jóllehet az alkalmazottak nem jelentették be előre a zárva tartást.

Maxence Langlois-Berthelot igazgató hétfőn egy közleményt olvasott fel az újságíróknak, amelyben a Louvre jelezte, hogy folyamatosan követi az új koronavírussal kapcsolatos fejleményeket, és minden szükséges intézkedést meghoz az alkalmazottak és a látogatók biztonsága érdekében.

Tavaly csaknem 10 millió látogató kereste fel a Louvre-t, háromnegyedük külföldről érkezett

Fotó: Pixabay

A francia egészségi hatóságok és a kulturális tárca is arra emlékeztetett, hogy a Louvre zárva tartása nem szükséges. „A Louvre minden hozzánk eljuttatott előírást betart”– jelezte az igazgató.

A dolgozók azért aggódnak a járvány miatt, mert az egész világból nagy számban érkeznek látogatók a Louvre-ba. A múzeumot tavaly felkereső 9,6 millió személy háromnegyede külföldről érkezett, jóllehet eddig még senki sem fertőződött meg a 2300 alkalmazott közül, akik azt követelik, hogy a látogatókat vessék alá egészségügyi szűrésnek a dolgozók védelme céljából, ha pedig előfordulnak fertőzések, a múzeumot zárják be.

 

Betiltják az 5000 főnél nagyobb rendezvényeket

Szombaton Olivier Veran francia egészségügyi miniszter azt jelentette be, hogy Franciaországban a koronavírus miatt betiltják a zárt térben tartandó olyan rendezvényeket, amelyeken várhatóan 5000 embernél több venne részt.

Veran tudatta azt is, hogy a Párizstól északra fekvő Oise térségében, ahol több megbetegedést is feljegyeztek, minden nyilvános rendezvényt betiltanak, akárcsak azon az alpesi településen, La Balme-de-Sillingyben, ahol szintén többen elkapták a vírust.

Franciaországban a hétfő délutáni hivatalos adatok szerint 178-an betegedtek meg az új típusú koronavírustól, közülük 116-an vannak kórházban, kilenc fertőzött állapota súlyos, hárman életüket vesztették a betegségben.