Felpezsdült Las Vegas, lassan beindul a turizmus

Szerző: Szakonyi Péter

Forrás: turizmus.com

 2021. október 11. 16:39

Bár a november elejére ígért amerikai határnyitás még odébb van, de már most érezhető a fellendülés Las Vegasban. A kaszinóváros szállodái már szeptember végén kitehették a "megtelt" táblát, újraindultak a showműsorok, az éttermekben pedig hosszú várólisták jelzik a turizmus újjáéledését.

Szinte még el sem hangzott a régóta várt bejelentés – miszerint november elsejétől Amerika kitárja kapuit a turisták előtt – a nagy légitársaságok máris bejelentették a járatok felújítását. A Las Vegas-i turisztikai vásár (IPW) első napján a Virgin, a British Airways és a KLM/Air France is sietett bejelenteni, hogy heteken belül újraindítják a Las Vegasba irányuló közvetlen járatokat. (Jelenleg csak a Condornak van közvetlen összeköttetése Münchenből.)

Bár maga a vásár, amelyen 7-9 ezer eladó és vásárló szokott megjelenni, csak árnyéka volt korábbi önmagának a mindössze 2500 regisztrált résztvevővel, de a nevadai kaszinóvárosban már érzékelni lehetett a turizmus fellendülésének első jeleit.

 

Megváltozott stratégia

Las Vegas évekkel, évtizedekkel ezelőtt arról (is) nevezetes volt, hogy még az ötcsillagos hotelek is elérhető áron, akár 40-60 dollárért voltak hozzáférhetők, a légitársaságok pedig diszkont árú jegyekkel csábították a játékos kedvű turistákat – akik a nagy pénzt a játékasztaloknál és a félkarú rablóknál hagyták.

Las Vegast felfedezte a konferenciaturizmus és a showbiznisz is

Fotó: Szakonyi Péter

Ez alapvetően megváltozott: Las Vegas kifejezetten drága lett és ez köszönhető annak is, hogy az immár hárommilliós várost felfedezte a konferenciaturizmus – és persze a showbiznisz. Az előbbit jól illusztrálja, hogy itt épült fel az USA legnagyobb kongresszusi központja, ahol egy időben akár öt-hat, egyenként 6-10 ezer fős vásárt, kiállítást vagy kongresszust is lehet tartani a zsúfoltság érzése nélkül. Arról nem is beszélve, hogy a gigantikus, 5-6 ezer szobás hotelek – MGM, Excalibur, Flamingo, Mandalay Bay és társaik – mindegyikéhez építettek egy-egy konferenciarészleget. Ezek kisebb, pár ezer fős találkozóknak adnak otthont "békeidőben".A pandémia előtti években a konferenciaturizmusból származó városi adóbevétel már megközelítette a kaszinó-szerencsejáték iparból befolyó összeget, de ez tavaly szinte lenullázódott. A konferenciacentrumok azóta is üresek, még a hagyományos Las Vegas-i kiállításokat – így az 1967 óta ott rendezett szórakoztató elektronikai seregszemlét, a Consumer Electronic Show-t (CES) – is csak online formában rendezték meg, kiállítók és több százezer látogató nélkül.

 

Üres széksorok

Tavaly márciusban kiürültek a gigantikus színháztermek is. Bezártak a showműsorok, elmaradtak a sztárok, akik addig rendre megtöltötték a széksorokat. Idén szeptember végén felélénkült Las Vegas showszcénája is. Újraindultak a híres újcirkusztársulat, a Cirque du Soleil műsorai. Ismét látható a KA, az O, a Beatles dalokra koreografált LOVE, a Mystere és a családoknak szánt Dawn to Life – de nem újították fel a korábbi nagy sikerek közül a Zumanityt.

A showbiznisz megy tovább

Fotó: Szakonyi Péter

Ismét telt házak előtt játsszák a Spiegelworld két showműsorát, az Absinthe-t és az Opiumot, és visszatértek a világsztárok is. Ottjártamkor tömegek álltak sorba, hogy lássák Sting koncertjét a Colosseumban, sőt még Whitney Houston hologram koncertjére is nehezen kapni jegyet. Októberben többek közt Rod Stewart,  Enrique Iglesias, majd Katy Perry folytatja a sort. (A showműsorokra és koncertekre általában 100 dollár körül indulnak a jegyárak, de egy speciális VIP-jegyért akár több ezer dollárt is kérnek – és kapnak.)

Szeptemberben újranyitott a város két különleges múzeuma, a Neon Museum (ahol a város legendás neonreklámjai láthatók) és a gengszterek históriáját tükröző Mob Museum.

Balszerencsére két hónappal a pandémia kirobbanása előtt vágták át a szalagot az igazán rendhagyó Aera15 központ kapuján, de most már ismét zsúfolt házakkal megy. Hogy ez mi, azt nehéz meghatározni. Modern művészeti bemutató, szórakoztató központ, rendezvényhelyszín, kalandpark – mindez egyben. A város határában több hatalmas csarnokban kialakított "központ" új színfoltot jelent az amúgy cseppet sem egyhangú kínálatban, és állítólag hamarosan Európában is terjeszkedni kívánnak.

 

Belföldi dominancia – egyelőre

Szinte hihetetlen, hogy Las Vegasban 144 ezer (!) szállodai szoba várja a látogatókat. (Csak összevetésként New York öt városrészében összesen 120 ezer szállodai szobát tartanak nyilván.) A 2019-es év új rekordot hozott Las Vegasban is: 5,6  millió külföldi és 18,5 millió hazai turista kereste fel a várost. (Ismét egy összevetés: New Yorkba ugyanebben az évben 66 millióan látogattak.) A tavalyi év szomorú rekordja, hogy a kaszinóváros látogatottsága a felére esett vissza, és ennek következtében csaknem 200 ezer ember vesztette el állását.

Las Vegasban 144 ezer (!) szállodai szoba várja a látogatókat

Fotó: Szakonyi Péter

Szeptember végén szinte csak amerikaiak töltötték meg a hoteleket és ez érződött az árakon is. Hétközben akár 50 dollárért is meg lehetett szállni egy ötcsillagos hotelben, így nem csoda, hogy "hordákban" érkeztek fiatalok bulizni a városba.A 2019-es adatok szerint a legtöbb időt, 5,6 napot a brazilok töltötték Las Vegasban, őket a britek követték 5, majd az ausztrálok 4,3 éjszakával.  A fellendülőfélben levő turizmus – akárcsak nálunk – ott is érzékelhető áremelkedéssel párosul. Az "elszabadult" éttermi és szállodai árakra ottjártamkor több amerikai panaszkodott, de érdekes módon egyik sem említette a kaszinókat. Márpedig Las Vegasban a legtöbb pénzt éppen a játékasztaloknál és a félkarú rablóknál hagyják a látogatók. Hogy mennyit? Nos, erről nem találni érdemi információt.

Az USA aktuális beutazási szabályairól az ország hivatalos weboldalán talál bővebb információt.