Felsőlajoson talált otthonra Guba Rózsa híres babakiállítása

Forrás: turizmus.com

 2022. november 29. 11:24

Idén is megrendezik Guba Rózsa babakészítő népi iparművész exkluzív karácsonyi babakiállítását. A tavalyi évben a Bánhorváti Platthy-kastélyban bemutatott nagysikerű kiállítás most az újonnan nyíló Guba Rózsa Babakiállítás és Művészeti Galéria nyitó-kiállítása is lesz egyben, Felsőlajoson.

A művész a saját, kifejezetten a babák számára kialakított bemutatótér egyik termét rendezi be a karácsonyi témájú baba-makettekkel, a Mikulástól egészen egy felépített betlehemi jelenetig, számos karácsonyi témát feldolgozó babával.

A másik két kiállítóhelyiségben pedig a korábbi rendezvényein megszokott és kedvelt két kollekciót tekinthetjük meg, a divattörténeti és népi mesterségeket, európai népviseleteket bemutató babákat láthat a közönség, melyek az utóbbi években népszerűek voltak például a Deák Ferenc Kúria és Múzeumban, Kehidakustányban, a Bánhorváti Platthy-kastélyban, az Egri Kulturális és Művészeti Központban vagy az Oldtimer Show Budapesten a Magyar Vasúttörténeti Parkban is.

A karácsonyi babakiállítás elmaradhatatlan jelenete a betlehem

Fotó: Guba Rózsa Babakiállítás

Guba Rózsa régi elképzelése, az állandó Guba Rózsa Babakiállítás és Művészeti Galéria, amely most Felsőlajoson talált otthonra. A helyszín kiválasztásában fontos szerepet játszott a község vezetésének példaértékű, barátságos hozzáállásán túl a település turisztikai potenciálja is.

Felsőlajos Budapest és Kecskemét közti, könnyen megközelíthető elhelyezkedése számos további programlehetőséget rejt az „egynapos” fővárosi és környékbeli kirándulók számára is. Így a babakiállítás látogatói a galéria közvetlen vonzáskörzetében szerezhetnek az egész család számára további szabadidős, gasztronómiai élményeket, akár a népszerű Tanyacsárdában vagy a környéken található magánállatkertben.

A Guba Rózsa Babakiállítás és Művészeti Galéria tervei szerint igyekszik mindig valami újat mutatni a látogatóiknak, és időről időre teret adni más, érdekes művészeti ágak alkotásainak is.

Guba Rózsa munkái számos „államközi” ajándék részét képezték a 80-as években

Fotó: Guba Rózsa Babakiállítás

Környezettudatos újrahasznosítás

Guba Rózsa maga készíti a babák egészét, kezdve az arcok szoborszerű negatívjának megfaragásától a fej, a test és a ruházat textilből való megformálásáig. A figurák és jelenetek alapját legtöbbször egy-egy korabeli festmény, dagerrotípia vagy fénykép adja. A ruhákhoz felhasznált anyagoknál pedig igyekszik, még ha jelképesen is, de környezettudatosan újrahasznosítani a régi textíliákat. Így nem ritka, hogy több száz éves csipkék vagy néhány tíz éves kelmék jelennek meg alkotásaiban.

Guba Rózsa 1985-ben kapta meg a babakészítő népi iparművész címet. Feldolgozta és zsűriztette Magyarország tájegységeinek a jelentős népviseleteit. Így például Sárköz, Kalocsa vidékének népviseleteit az 1800-as évek kezdetéig, valamint Baranya, Dunántúl, az Alföld és a Palócföld számos népviseletét is. Munkái jelentős részét a japán piacra készítette, de megtalálhatók a világ szinte minden táján. Munkái számos „államközi” ajándék részét képezték a 80-as években, így az általa készített egyedi babák megtalálhatók voltak például Helmuth Kohl kancellár és Fidel Castro gyűjteményében is.

További információk a galéria honlapján olvashatók.