Feltöltődés a természetben Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2016. május 01. 21:55

A stresszes városi életmódot ellensúlyozó természetközeli élmények álltak az Österreich Werbung április 28-i sajtótájékoztatójának középpontjában, amelynek helyszínéül a zsúfolt belvárosi utcák felé emelkedő High Note Skybart választották a szervezők.

Az Aria Hotel Budapest legfelső szintjén tartott prezentáció előadói a természet és a pszichológia kapcsolatát boncolgatva rámutattak: a természetben töltött idő és pihenés a városi élet negatív következményeit akár hosszú távon is képes csökkenteni vagy akár ellensúlyozni. És szerencsére ezen pozitív hatásokkal egyre többen tisztában vannak, ezért szívesen választják szabadidejükben a természet nyújtotta élményeket – amelyekből Ausztriában bőséges kínálatot találni.


Így például a Fertő tónál szervezett madárlesek eldugott nádasok, kiterjedt szikes tavak és végtelen vízfelületek közé nem csak az ornitológusokat vonzzák. Több mint 300 madárfaj fészkel és költ a tavat körülvevő nádasokban, ami Európa nem tenger mellett fekvő területein egyedülállónak számít. A büszke sastól a csilpcsalpfüzikéig rengeteg fajta honos itt, és a tapasztalt parkőrök gondoskodnak róla, hogy a látogatók is kellő figyelmességgel és óvatossággal közelítsék meg az állatokat, véletlenül se zavarva vagy veszélyeztetve őket.

Bővebb információ: www.nationalpark-neusiedlersee-seewinkel.at/nationalpark

 

A Großglocknertől a tengerig vezető Alpok–Adria túraútvonal 750 kilométeres távolságát nem kell gyalogosan megtenni, az út 43, egyenként is izgalmas szakaszra oszlik, amelyek közül talán a Karintia, Szlovénia és Friuli-Venezia Giulia tartomány közötti természeti táj a leglátványosabb. Az örök jég és hó birodalmából (Großglockner) morajló folyók, napfényben csillogó tavak, impozáns szurdokok és virágzó alpesi rétek mellett vezet az út. Ráadásul ez a túra a kényelmesen teljesíthető erőpróbák közé tartozik, mert az út nagy része nem az alpesi részeken vezet, és túlságosan nagy szintkülönbségeket sem kell leküzdeni

Bővebb információ: www.alpe-adria-trail.com

 

Salzburgban a városban emelkedő hegyekre, a környező zöld ligetekre és erdőkre tekintve szinte el is feledjük, hogy a világ egyik kulturális fővárosában vagyunk.

Nem sok olyan hely létezik, ahol ilyen csodálatos természeti kulissza határozza meg a város arculatát – ráadásul a világhírű kulturális kínálat mellett rengeteg pihenést kínáló helyszín is található a zöldben. Ha ezeket össze is kapcsoljuk, az még vonzóbbá teszi Salzburg városát: jó példa erre a barokk, parkosított kertben található Mirabell-kastély vagy a Hellbrunni kastély, ahol a világ legrégebbi, 17. századból származó fasorán sétálgatva a romantikus élményt a történelmi emlékek teszik gazdagabbá. Aki kicsit sportosabb, a sikló helyett gyalogosan is feljuthat a város peremén magasodó Untersbergre, de akár a Mönchberg lejtőin is járhat egyet, gyönyörködve az UNESCO-világörökség részét képező óváros panorámájában. A biciklizés szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyüknek: a remek kerékpárút-hálózatnak köszönhetően Salzburg többször is elnyerte az Ausztria leginkább kerékpárbarát városának járó, kitüntető címet.

A forró nyári napokon azonban a folyó tűnik a legvonzóbb alternatívának: a helybéliek már rég felfedezték, milyen csodás piknikezőhely a Salzach partja.

Bővebb információ: www.salzburg.info/de/sehenswertes/natur_in_der_stadt_salzburg

 

Stájerország déli részén, Európa egyik legszebb szőlőtermő vidékén a kerékpáros túrák során sem maradnak ki az élvezetek, hiszen a kitűnő borokat meg is kell kóstolni.

Dél- és Kelet-Stájerországban nem csupán a lágyan hullámzó domboldalakon vezető, romantikus borutak csábítanak, hanem a kis történelmi városkák, a számtalan ínycsiklandozó finomság, és persze a stájer vendégszeretet is. És természetesen a helybéli specialitásokat – például a tökmagolajjal készített tűzbabsalátát - is meg kell kóstolni. Kelet-Stájerországban aztán valamelyik termálfürdő kellemesen meleg medencéjében adhatjuk át magunkat a testet-lelket felüdítő pihenésnek. Persze egyetlen kerékpártúra nem elég arra, hogy mindent felfedezzünk, hiszen összesen nyolc szakaszból áll a 403 kilométeres út, amely Kelet- és Dél-Stájerországból Grazba vezet, és mindegyik etapnak érdemes külön egy-egy kirándulást szentelni.

Bővebb információ: www.steiermark.com/de/urlaub/bewegen-und-natur/rad-und-bike/weinland-radtour