Felújítják a Ganz öntödei múzeumot a II. kerületben

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. október 06. 10:51

Megkezdődhet Magyarország egyik kiemelkedő ipari műemlékének, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény épületének komplex megújítása, október elsején az épület modernizálásának tervei ugyanis megkapták a szükséges engedélyeket.

Erről Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója számolt be közösségi oldalán.

A beruházás előkészítését a Közlekedési Múzeum irányítja. A tervek elkészültével és az engedélyek birtokában a kivitelezési tendert 2022 elején tervezik kiírni a 160 éves öntöde méltó felújítására, megmentésére.Az Öntödei Gyűjtemény az egykori Ganz gyár, a magyar ipar zászlóshajójának egyik legrégebbi, máig fennmaradt épületében kapott helyet. Az épületet Ganz Ábrahám építtette 1858–1862 között és 1964-ig a vasúti kerekek gyártásában is fontos szerepet betöltő kéregöntödeként üzemelt.

A 160 épület minden műemléki elemét megmentik és felújítják

Fotó: Vitézy Dávid Facebook-oldala

Közép-Európa első öntészeti múzeumaként 1969-ben nyitotta meg kapuit, majd Buda első ipari műemlékévé nyilvánították. Mivel a csaknem 160 éves fa rácsostartó tetőszerkezet jelentős állagromlást szenvedett, 2019-ben felfüggesztették a múzeum látogatását. Ekkor láttak neki az azonnali állagmegóvásnak, valamint a teljes körű műemléki felújítás előkészítésének. A tetőt 2020 decemberében ideiglenesen stabilizálták.

A kormány ekkor biztosította a forrást az épület felújításának megtervezésére, ami az idei év januárjában meg is kezdődött. A CÉH Zrt. az engedélyezési terveket elkészítette, pénteken pedig megérkezett az örökségvédelmi engedély. A kivitelezési közbeszerzés kiírását 2022 elejére tervezik.

Az épület a felújítása után konferenciatérrel is gazdagodik (látványterv)

Fotó: Vitézy Dávid Facebook-oldala / CÉH Zrt.

A felújítás eredményeképpen egy mai igényeknek megfelelő új konferencia- és rendezvénytérrel gazdagodik az épület és megújul a múzeumkert is. Az épület minden műemléki elemét megmentik és felújítják. Az épületben az eddigi öntészeti kiállítást egy új, szélesebb ipartörténeti kitekintésű tárlattal egészítik ki, kiemelt figyelmet fordítva a magyar ipar aranykorának és Ganz Ábrahám örökségének bemutatására.