Felújítják a kengyeli szélmalmot

Forrás: Magyar Építők

 2019. január 28. 13:49

Uniós támogatásból állítanak helyre egy 170 éves szélmalmot a szolnok megyei Kengyelen, a környezetében pedig további attrakciókat is kialakítanak.

A rekonstrukció a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert 110 millió forintból valósul meg – közölte Nagy Szilárd, a szolnok megyei Kengyel polgármestere. Az épület megérett a felújításra: öt éve a malom lapátjai károsodtak, tavaly pedig egy ideig nem volt látogatható, mert az épület fő tartógerendája eltört. A statikai vizsgálat eredményeként megállapították, hogy a többi gerenda biztonságosan tartja az épületet, így megnyitották a látogatók előtt, de a rekonstrukció továbbra is szükséges. A támogatási szerződést már megkötötték, február közepén írják ki a közbeszerzési eljárást. A kivitelezés várhatóan tavasszal kezdődik, a befejezés időpontja a károsodás mértékétől függ.

A szélmalom a fotósok kedvelt célpontja

Fotó: Wikipédia

A Bagimajor városrészben egy dombra épült szélmalom tizenöt méter magas téglaépület, amelyet az 1960-as években felújítottak és alkotóházként használtak. A malom belseje négy szintre tagolódik, a kúpalakú tető zsindelyfedeles. A turisztikai nevezetességnek számító szélmalom mellett található egy 300 hektáros halastó, valamint az esztergomi bazilika kicsinyített másaként emlegetett kiskápolna.

Bagimajorban más fejlesztések is megvalósulnak az uniós támogatásból Az elnyert összegből a szélmalom mellé tanösvényt és parkolót is létesítenek, valamint kialakítanak egy fotólabort a malom mellett található, korábban iskolaként működő kúria jobb szárnyában, hiszen a környék vonzza a fotósokat. A romossá vált egykori mázsaházat lebontják.

Kapcsolódó cikkek