Felújítják a szarvasi múzeumot

Forrás: Magyar Építők

 2018. március 05. 15:49

Közel félmilliárd forintot különítettek el uniós forrásból a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum rekonstrukciójára.

Eredeti műemléki jellegét megőrizve újul meg a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum – mondta Roszik Zoltán igazgató. A békés megyei város és környéke régészeti, történeti, néprajzi, helytörténeti értékeit bemutató épületben a beruházás keretében teljes renovációt végeznek el, új kávézót alakítanak ki, korszerűsítik az elektromos és a fűtési rendszert, valamint lecserélik a nyílászárókat is. Több, eddig csak raktárként használt helyiséget alkalmassá tesznek a nagyközönség kiszolgálására, így a múzeum kiállítótere mintegy 250 négyzetméterrel bővül. A beruházás mintegy 472 millió forintból valósul meg az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásával, az munkálatok várhatóan áprilisban kezdődhetnek meg.

Megmarad a Tessedik Sámuel Múzeum műemléki jellege

Fotó: szarazmalom.hu

A beruházás fő célja a turizmus támogatása: az épület belső részét, modern, átlátható stílusú bemutatótérként fogják átadni. Többek között egy ötezer éves neolitikumból származó szobrokat bemutató termékenységi galériát, egy rovásírásos emlékek kiállítására szolgáló tárlatrészt és egy mozitermet is kialakítanak a múzeumban.

Az 1791-ben épített, barokk stílusban kialakított műemléképület Tessedik Sámuel helyi evangélikus lelkész megbízásából készült el, az ország első mezőgazdasági iskolájaként épült fel.

Kapcsolódó cikkek