Felújítják a szekszárdi Wosinsky Mór múzeum kiállítótermeit

Forrás: MTI

 2023. február 16. 17:56

Felújítják a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum két kiállítótermét, és megújul az intézmény régészeti, állandó kiállítása is.

Ódor János Gábor, a múzeum igazgatója elmondta: a múzeum főépületének folyosóján és a két helyiségben felújítják a villamos rendszert, a parkettát, kamerarendszert telepítenek, és újrafestik a falakat. A hamarosan befejeződő felújítással együtt az eredeti, 1901-es állapot szerint visszaállítják a két kiállítóterem közötti átjárót is.

A munkát a Magyar Géniusz Program tízmillió forintos támogatásával végzik el; a vidéki múzeumok reprezentatív műtárgyaiból álló, Magyar Géniusz című vándorkiállítás hetedik, utolsó állomása augusztusban, Szekszárdon lesz. A múzeum jelenleg energiatakarékossági okból – a fenntartó döntése szerint – zárva tart, a 15 Celsius-fok hőmérsékletű épületben "kabátos tárlatvezetéseket" hirdettek meg.

A múzeum állandó régészeti kiállítása is megújul

Fotó: Wosinsky Mór Megyei Múzeum

Az intézményvezető elmondta azt is, hogy megújítják a két teremben elhelyezett, A tolnai táj évezredei az őskortól a honfoglalásig című állandó kiállítást, amely az 1960-as években készült, és utoljára 1989-ben rendezték át.
Az új, interaktív tárlaton bemutatják majd az utóbbi évtizedek Tolna megyei ásatásainak eredményeit, köztük a 2006-ban Alsónyék és Bátaszék térségében feltárt, a lengyeli kultúrához tartozó neolit település leleteit, a Limes-kutatás új eredményeit és az egykor Mözs határában állt, 5. századi, germán település régészeti anyagát, amely az ott talált, torzított koponyákról vált ismertté. A megújuló kiállítás részei lesznek többek között a Fadd mellett 1998 és 2005 között feltárt, honfoglalás kori temető, illetve a Regölyben fellelt, kora vaskori halomsír leletei is.