Felújítják a tatai Esterházy-kastély főépületét

Forrás: MTI

 2018. március 30. 15:09

Megkezdődött a tatai Esterházy-kastély főépületének felújítása 2,3 milliárd forintos beruházással.

A felújítás, ami a tervek szerint 2020-ra fejeződik be, közel 3500 négyzetmétert érint. A főépület első szintjén restaurálják az eredeti barokk parkettát, valamint a falfestményeket. A kastély történeti terei jól dokumentáltak, archív felvételek alapján lehetőség nyílik az eredeti szempontoknak megfelelő szigetelésre. A kastélyegyüttes belső udvarát szintén az eredeti állapotoknak megfelelően állítják helyre.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos tájékoztatása szerint a beruházás költségeiből 1,5 milliárd forint európai uniós forrásból származik, 800 millió forint pedig kormányzati támogatás. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében összesen 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – újul meg a következő években, a felújítások keretösszege jelenleg 57,5 milliárd forint.

A kastély jelentős szerepet játszott a történelemben

Fotó: Wikimedia Commons

Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője elmondta:  a kastélyt történeti jelentősége, a diplomácia történetében játszott szerepe és természeti környezete emeli ki a magyar kastélyok közül. A beruházásnak köszönhetően a várral és az angolparkkal együtt egy egyedi, Tata arculatát meghatározó kulturális együttes jön létre a tó partján.