Felújítják a türjei premontrei prépostsági templomot

Szerző: Polgár Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2018. április 08. 17:10

Az épület teljes körű felújítása mellett turistabarát fejlesztésekre is sor kerül, csokolédé- és sörmanufaktúra is épül.

Türje Zala megye északkeleti részén, a Keszthelyi-hegységet a Kemenesháttól elválasztó árok síkságán fekszik. Itt található Magyarország egyik legkorábbi, szinte teljesen épen maradt premontrei apátsági műemléktemploma.

A Gyümölcsoltó Boldogasszony apátsági templom mai képét két korszak határozza meg. Az egyik a XIII. század, amikor a Türje nembeli Dénes bán 1230 körül az apátságot alapította. A másik a XVIII. század, amikor a török dúlás után barokk stílusú rendházat építettek. A barokk időszakban készítette Dorffmeister István az Angyali üdvözletet ábrázoló főoltárképet valamint a templom freskóit és a mellékoltárok képeit. Az 1900-as években történt renováláskor a freskók megújultak. A nyerstégla felületű templom homlokzatát és tornyait Lux Kálmán 1920-21-ben restaurálta.

A templombelső

Fotó: Polgár Zoltán / turizmus.com

Napjainkra a templom meglehetősen elhanyagolt állapotba került, falai vizesednek, repedeznek és freskói is veszélyben vannak. Szinte az utolsó pillanatban jött segítség az állam részéről: a türjei premontrei prépostsági templom Árpád-kori épületének műemléki helyreállítását és turisztikai célú fejlesztését a kormány az „Egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatása” előirányzatból 3,17 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra érdemesnek ítélte.

A fejlesztéshez kapcsolódó, sajtótájékoztatóval egybekötött projektindító rendezvényre április 7-én került sor a türjei rendház barokk refektóriumában. Latorcai Csaba társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a premontrei rendházhoz tartozó magyarországi létesítmények felújítására 14 milliárd forint jut, ez az összeg 12 projekt finanszírozására szolgál. Ezek közül az egyik a türjei premontrei prépostsági templom műemléki helyreállítása és a templomhoz tartozó majorság rehabilitációja.

A projektindító résztvevői balról jobbra: Manninger Jenő országgyűlési képviselő, Latorcai Csaba, Fazakas Zoltán Márton csornai premontrei apát, Virág Zsolt, Nagy Ferenc László türjei polgármester

Fotó: turizmus.com / Polgár Zoltán

Virág Zsolt, a Miniszterelnökség Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa beszédében ismertette a beruházás részleteit: a templom épületének teljes felújítására sor kerül, belsejében megújul a padozat, az orgona, a freskók és a falfestmények, valamint a történeti berendezési tárgyak.

A toronyban kilátót alakítanak ki, ahonnan tiszta időben a Somlót is láthatjuk. A templom és tárgyi örökségének innovatív bemutatására szolgál majd a visual-guide rendszer és a Szent László legendát ábrázoló freskóciklus jelentéstartalmának bemutatása fényfestés és 3D-s vetített animációs film segítségével.

A projekt része a templomot körülölelő majorság megújítása is, ahová látogatóbarát funkciókat telepítenek. A magtár épületében a premontrei rend és a türjei majorság történetét bemutató, kétszintes interaktív kiállító-, és rendezvényteret alakítanak ki. A látogatói igényeknek megfelelő fogadóépületet, ajándékboltot és kávézót létesítenek.

Premontrei hagyomány, hogy helyi értékeket állítanak elő, a projekt részeként helyi ízekre alapozott kézműves csokoládé- és sörmanufaktúra létesül. Bizonyára nagy sikere lesz - akárcsak Pannonhalmán - a gyógynövénykertnek.

A komplex látogatómenedzsment részeként rendezik a templom és a majorság környezetét, parkolókat alakítanak ki, irányító táblákat helyeznek ki.

A beruházás befejezése 2021-ben lesz: ebben az esztendőben ünnepli a premontrei rend alapításának 900. évfordulóját.

A projektindító résztvevői balról jobbra: Manninger Jenő, Dr.Latorcai Csaba, Fazakas Zoltán Márton, Dr. Virág Zsolt, Nagy Ferenc László