Felújítják Makovecz emblematikus épületét Sárospatakon

Forrás: turizmus.com

 2019. január 09. 13:35

Hamarosan elkezdődhet a Makovecz Imre által tervezett sárospataki Művelődés Háza és Könyvtár teljes külső és belső felújítása.

A korszerűsítés azért fontos, mert a műemléképületet Makovecz építészetének első szimbolikus középületeként tartják számon – írja a Magyar Építők.

Az organikus stílusban épített művelődési ház és könyvtár magába foglal egyebek között egy 400 fős színháztermet, egy 76 fős pódiumtermet, egy mozit, egy galériaként és raktárként is szolgáló helyiséget, valamint egy kávézót is.

A beruházás egyik legfontosabb fázisa a teljes tetőfelújítás, melyet összesen 3300 négyzetméteren végeznek el. A tető Makovecz Imre szándéka szerint palafedésű, de az épület kivitelezésekor csak az úgynevezett műemléki palára volt forrás.

Cél az építészeti, belsőépítészeti és iparművészeti értékek megőrzése

Fotó: turizmus.com

Ennek anyaga mára ugyanolyan veszélyes hulladéknak minősül, mint az egyszerű szürke azbesztcement pala, ezért szükségszerű a tetőcsere, melynél természetes, termett palára cserélik le a meglévő szerkezetet.

A korszerűsítés keretében a színház- és színpadtechnológia is megújul. Az 1983-ban épült művelődési ház és könyvtár felújítása összesen több mint 4000 négyzetmétert érint a tetőcserén kívül, melynek célja az építészeti, belsőépítészeti és iparművészeti értékek megőrzése.

Kapcsolódó cikkek

Megújult a makói Hagymaház

2018. február 26.