Felújítják Prága híres csillagászati óráját

Forrás: MTI/turizmus.com

 2018. január 08. 14:33

Leállt és fél évre eltűnik az emberek szeme elől a prágai Óvárosi városháza híres csillagászati órája, az Orloj.

A prágai Óvárosi városháza tavaly áprilisban kezdődött komplex felújítása keretében most ugyanis az Orloj került sorra. A cseh főváros egyik legfőbb idegenforgalmi látványosságának alkotóelemeit a szakemberek először megjelölik és összeírják, majd szétszerelik, hogy fél év alatt teljes egészében kitisztíthassák, felújíthassák és elvégezzék a szükséges alkatrészcseréket. A tervek szerint lecserélik mindazokat a modern elemeket, amelyeket a II. világháború utáni felújításkor szereltek az órába, a különböző acélhuzalokat például újra kenderből készült zsinórokra cserélik.

A prágai szakemberek azt ígérik, hogy amíg a csillagászati órát javítják, az Orlojt eltakaró állványra videóvetítésekkel pótolják a varázslatos hangulatot. Az Óvárosi városháza tornyát legutóbb a múlt század nyolcvanas éveiben újították fel. A tornyot, amely Prága egyik leglátogatottabb műemléke, évente mintegy 700 ezer ember keresi fel.

Legkésőbb 2018 októberének végére újra a helyén lesz az óra

A torony felső karzatáról gyönyörű kilátás nyílik a városra, különösen a történelmi központra. A mostani felújítás költségeit 46 millió koronára (529 millió forint) tervezték. Az Óvárosi városháza teljes felújításának befejezését jövő nyárra tervezték. Szakértők szerint azonban számolni kell azzal, hogy a javítások elhúzódhatnak. Petr Skála, az Orloj órásmestere és kezelője szerint a megnyitás legutolsó lehetséges napja 2018. október 28., Csehszlovákia megalakulásának századik évfordulója.

Az óvárosi városháza tornyának külső falán elhelyezett csillagászati óra, az Orloj első változata 1410-ben készült, de szerkezetét azóta többször is tökéletesítették az évszázadok során. A pontos idő mellett a napokat, hónapokat, a Hold és a Nap fázisait is mutatja. Az óramű háromnegyede ma is eredeti, csupán kisebb részét cserélték ki 150 évvel ezelőtt korszerűbb darabokra. Most ezeket a darabokat az eredeti anyagokból készült elemekkel tervezik helyettesíteni.