Felújították a némaságot fogadott szerzetesek remeteségét Majkon

Forrás: turizmus.com

 2022. március 04. 17:42

A oroszlány-majkpusztai remeteség turisztikai célú fejlesztése összesen 3,2 milliárd forintból valósult meg, ebből 1,7 milliárd forint volt az uniós forrás és 1,5 milliárd a hazai kormányzati támogatás – hangzott el a fejlesztések második ütemének pénteki átadásán.

A fejlesztés első ütemében, 2012 és 2015 között történt meg a kastélyépület, azaz a Foresteria felújítása. A második ütemben hét múzeumjellegű cellaház, a grottakápolna, a jégverem, a templomtorony és a barokk mértani kert újult meg, helyreállították a templom tornyát, látogathatóvá tették a feltárt kriptát. A remeteség melletti tó partján fogadóépületet, jegypénztárt és múzeumshopot alakítottak ki, kibővült a parkoló területe is. A jegypénztár melletti új épület rendezvényhelyszínként szolgálhat – derül ki a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

17 szerzetesi cella található a remeteség területén

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

A remeteség területén összesen 17 cellaház található, közülük tíz szálláshelyként fogadja majd a a vendégeket a közeljövőben.

 

Így éltek a némaságot fogadó szerzetesek

A látogató először vezetett túra keretében megtekintheti az első ütemben felújított Foresteria épületét, és az abban kialakított A hallgatás ereje című kiállítást a berendezett enteriőrökkel együtt, majd tovább indulhat a cellaházakkal körbezárt udvarra, a klauzúrába. Végül bejárhatja a kolostorgazdálkodást bemutató mértani kertet és a tájképi kertet is.

A belső udvar

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

Két cellában betekinthetünk a szerzetesek egykori életébe, megnézhetjük a rekonstruált kápolnát, lakószobát, műhelyt, fáskamrát. Immáron a felújított templomtorony is látogatható, ami kiállítótérként és jeles napokon különleges vezetések során a remeteség kilátópontjaként funkcionál majd. Az új, Csendvilágból napvilágra című tárlat a korabeli környezetet idézi meg néhány szuggesztív műtárggyal és a lelkiséghez köthető installációval.

Megtekinthető lett a templomhoz tartozó nagyobb – szerzetesi – kripta is, ahol installációk és hologramvetítés segítségével ismerheti meg a látogató a barokk lelkiség halállal kapcsolatos gondolatait.

 

Látványmanufaktúra és mértani kert

A múzeumi cellaházakon túl három további remeteházban látványmanufaktúra tevékenységeire alkalmas tereket alakítottak ki, ahol interaktív módon vonják be a látogatókat: az itt elhelyezett tárgyakat – eredetijük a kiállításon látható – megfoghatjuk és kipróbálhatjuk, a szerzetesi öltözeteket magunkra ölthetjük. Az egyik újonnan megnyílt interaktív cellaházban audiovizuális eszközök adnak többletinformációkat a kiállításokhoz kapcsolódóan.

Tíz cellaházban szálláshelyet alakítanak ki a közeljövőben

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

A projekt központi eleme a mértani kert, amely tanösvényszerűen mutatja be a szerzetesek korabeli gazdálkodását, a tájékoztató táblákat, interaktív eszközöket tavasztól különböző foglalkozások, kerti vezetések egészítik majd ki. A kert falfestésekkel és stukkókkal gazdagon díszített grottakápolnája és az előtte elterülő díszkert alkalmas kisebb létszámú esküvők megtartására. A fogadóépületben kialakított shopban helyi kézműves termékek, saját márkás ajándékok közül lehet majd válogatni.

 

Évente csak egyszer beszélhettek

Az épületegyüttes európai szinten is kiemelkedő értéket képvisel: a némasági fogadalmáról ismert szerzetesrendnek világszerte mindössze öt hasonló helyszíne maradt fenn.

Az Esterházyak vadászkastélyként használták az épületegyüttest

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

Esterházy József gróf 1733-ban adományozta a kamalduliaknak a gesztesi uradalmán fekvő Majkpusztát. A remeteség 1736 és 1770 között épült fel. A némaságot fogadó szerzetesek külön-külön elmélkedtek cellaházaikban, évente csak egyszer beszélhettek egymással. A szemlélődő szerzetesrendek 1782-es feloszlatása után a kamalduliak kénytelenek voltak elhagyni Majkot. Az 1860-as évektől az Esterházyak vadászkastélyként használták az épületegyüttest.

A remeteség megújult egységeit Rákossy Balázs, európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Czunyiné Bertalan Judit parlamenti képviselő, valamint házigazdaként Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója adta át pénteken.