Fenntarthatóság és kiadáscsökkentés a CheckINN kedvenc témái között

Forrás: turizmus.com

 2020. január 29. 11:55

A zöld gondolatok, a takarékosság és a digitalizáció foglalkoztatja leginkább a fiatal nemzedéket – derült ki a CheckINN Turisztikai Innovációs Versenyén. A pályamunkákról Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke beszélt a TrendFM minapi műsorában.

Princzinger Péter

Fotó: turizmus.com

„Féléves munkafolyamatnak értünk a végére: a szakértő zsűri három fordulóban bírálta a háromfős egyetemista csapatok ötleteit. Elégedettek vagyunk, hiszen a pályázatra 25 háromfős csapat jelentkezett, a mentorokkal együtt tehát 90-100 főt sikerült megmozgatnunk” – összegezte a beszélgetés során tapasztalataikat Princzinger Péter.

Ahogy azt korábban megírtuk, pályázni három kategóriában lehetett: közvetlenül a szállodaiparhoz kapcsolódó innovációval, más szakmai területen kipróbált megoldás átültetésével, illetve a szállodai vendéglátáshoz kapcsolódó újítással.

A résztvevők felfigyeltek Kovács Balázs, Danubius Hotels Zrt. vezérigazgatójának az esemény beharangozóján elhangzott szavaira: néha az egyszerű ötletek a legjobbak. A csapatok egy része valóban a szállodai vállfához hasonlóan „egyszerűségében nagyszerű” ötlettel jelentkezett, mások viszont a szállodai igazgatás egyes területét kompletten felölelő, összetett megoldásokkal rukkoltak elő.

Princzinger Péter megjegyezte: mindhárom témában érvényesült a fenntartható, környezettudatos szemlélet, de a versenyzőket a HR-kiadások megtakarítása is foglalkoztatta.

Volt csapat, amely a szállodai büféreggeli mennyiségét és tartalmát segítő applikációt tervezett, mások a bekészített kozmetikumokra vonatkozó igényt szerették volna pontosítani. Szinte nem érkezett olyan pályamű, amelyik nem a digitalizáció irányába mutat.

Maga a verseny is teljes egészében a digitális térben zajlott: a résztvevők az online felületre töltötték fel pályázatukat, a zsűri tagjai is ezen keresztül végezték a többlépcsős értékelést. A pontozásnál az ötlet realitása, megvalósíthatósága kiemelt figyelmet kapott.

A legjobbak a február 1-jei Turizmus Évadnyitó Gálán, a hivatalos program keretében kapják meg jutalmukat, a fejenként egymillió forintos ösztöndíjat. A pénzjutalom mellett nem elhanyagolható az a figyelem sem, amit a versenyzők az ünnepélyes díjátadó során kapnak a turisztikai szakma legjavától.

Az esemény résztvevői számára is izgalmas lesz annak megismerése, mire képes és milyen változást hozhat friss gondolataival a fiatal generáció. A küldő intézményeknek szintén 3 millió forintos támogatás jár, az összeget szakmai projektekre költhetik.

A közönségdíjas pályaműről a bemutató videók megtekintése után szavazhatnak a február elsejei fogadás meghívottjai. A legjobbnak ítélt projekt kitalálói egyhetes, páros bérletet kapnak az idei Sziget Fesztiválra.

Arra is van lehetőség, hogy a díjat ugyan nem nyert, de fantáziadús ötleteket mentoraik segítségével tovább csiszolják a hallgatók, esélyt adva az esetleges későbbi megvalósításra.

„Meggyőződésem, hogy a magyar turizmusban több potenciál van, mint ami a vállalatok bevételében leképződik. A versennyel azt szerettük volna megmutatni, hogy a lehetőségek egy része a 20-30 éves generáció kreativitásában van, amit mindenképp érdemes kihasználni. Szeretnénk, ha a jó ötletek megtalálnák közönségüket, ezért a következő fordulóban nem csak a turizmus-vendéglátás szakos hallgatóknak hirdetjük meg a versenyt, hanem szélesebbre tárjuk a pályázói kört, és folyamatossá tesszük a tehetségkutatást” – zárta szavait a műsorban a szakember.

Hallgasson bennünket!

A Turizmus.com rádióműsora csütörtökönként hallható a Trend FM-en, 17.15-18.00 között.

Ismétlés szombat délutánonként, a 17:30-as híreket követően.

A műsorvezető: Érczfalvi András, a Trend FM Monitor Délután műsorvezetője.
A műsort szerkeszti: Kenderesy Nadin, a Turizmus Kft. PR igazgatója (kenderesy.nadin@turizmus.com).