Fényfestéssel díszítik a bécsi Műszaki Múzeum homlokzatát

Forrás: turizmus.com

 2021. október 27. 16:13

Újabb attrakcióval bővült az osztrák főváros: sötétedés után lenyűgöző fényinstallációk elevenednek meg a Műszaki Múzeum homlokzatán. A fényjátékkal az aktuális kiállításokra reflektálnak és így szeretnének kedvet csinálni a múzeumlátogatáshoz.

A múzeum épületéről elstartoló Ariane-6 hordozórakéta, mesterséges intelligencia-processzor, akkumulátorokat feltöltő napelemek – mostantól sötétedés után minden nap ilyen látvány fogadja a bécsi Technisches Museum (Műszaki Múzeum) előtt elhaladókat - közölte Bécs külképviseleti irodája.

A projection mapping nevű eljárássegítségével az épület homlokzatához igazított képek és videók, 2D és 3D animációk tematikájukban az aktuális kiállításokhoz igazodnak és céljuk, hogy becsalogassák az embereket a tárlatokra.

Az Európai Űrügynökség (ESA) Ariane-6 hordozórakétája például a múzeum űrkutatással kapcsolatos szekciójára igyekszik felhívni a figyelmet. Miután a rakéta Föld körüli pályára állt, a nézők megcsodálhatják, milyen a napfelkelte a világűrben, majd visszatérésekor a Kék Bolygó látványából kapnak ízelítőt.

tm_wien

Mesterséges intelligencia készítette animáció a bécsi Műszaki Múzeum homlokzatán

Fotó: Technisches Museum Wien

 

A különleges fényinstallációk Lucas Dikany és Xaver Hopfgartner médiadizájnereknek köszönhető, akik korábban az Ausztria legnagyobb és leggyorsabb gőzmozdonyának belső életéről készült videóinstallációval nyűgözték le a múzeum látogatóit. A mostani fényjátékhoz különböző technikákat használtak: míg az energia témakörhöz kapcsolódó jelenetek klasszikus 3D-renderelés eredményei, addig az űrkutatásról szóló fejezetnél már az Epic Games Unreal Engine játékfejlesztő motorját is segítségül hívták. A mesterséges intelligenciához készült tartalmak egy részét pedig mesterséges intelligencia készítette műalkotások alapján.

Az épület elhelyezkedésének és a különleges projekciós technikának köszönhetően a bécsi Technisches Museum Ausztria első olyan kiállítóháza, amelynek folyamatosan videóinstallációkat lehet vetíteni a homlokzatára.