Fényművészek 3D-s alkotásai a Zsolnay Fényfesztiválon

Forrás: turizmus.com

 2019. június 24. 13:26

Lenyűgöző fényattrakciókat és 170 ingyenes programot kínálnak a szervezők a 4. Zsolnay Fényfesztiválon, amelyet június 27. és 30. között rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen.

Ahogy a szervező, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) a közleményében írja, a fesztivál leginkább várt programja a nemzetközi élvonalban is jegyzett háromdimenziós Zsolnay Light Art Fényfestőverseny lesz. Ennek keretében a világ minden tájáról érkező fényművészek varázsolnak háromdimenziós, mozgó fényalkotásokat a pécsi székesegyház homlokzatára június 28-án, 29-én és 30-án.

Egy premier is látható lesz itt a rendezvény pénteki napján éjfél előtt: Bordos László Zsolt az épületvetítést robotlámpákkal kiegészítve olyan egyedi fényalkotást hoz létre, amire Magyarországon még nem volt példa.

Janne Parviainen (FIN): Awareness / Tudatosság

Fotó: zsolnayfenyfesztival.hu

Minden este 21.30-kor kapcsolódik fel a Fény Útja, a közel 30 fénnyel festett látnivalóból álló „fénykörút”, amelyen ódon és modern épületek, parkok, templomok öltöznek milliónyi pixelpontból szőtt alkalmi fénykosztümbe.

A káprázatos fényfestéseknek köszönhetően életre kelnek a pécsi belváros kultikus épületei: mozgásba lendülnek a házak, a Király utca egyik udvarába lépve a látogató úgy érezheti magát, akár egy víz alá merülő búvár, míg másutt beléphetnek egy szivárványba, vagy megcsodálhatják az éjszakai fényfotoszintézist.

A pécsi fényfesztivál sajátossága, hogy nemcsak az éj leszállta után, hanem nappal is kínál programokat.

A világ élvonalába tartozó tűzzsonglőrök, humoros és látványos utcaszínházi, újcirkuszi produkciók szórakoztatják a közönséget. A koncerteken pedig a világ minden tájáról érkező zenészek – köztük a hazai blues fenomén Little G Weevil, az argentin Aguamadera, az olasz Vagatrio, a japán Kenta Hayashi vagy a New York-i Brooklyn Gypsies – műsorait élvezhetjük

A fesztiválon olyan új programelemek is helyet kapnak:  ilyenek lesznek a tematikus filmvetítések és live actek. Ugyancsak újdonság, hogy „fénynagykövetek” érkeznek a fesztiválra Finnországból. A Pécsi Galériában szintén igazi kuriózum várja a látogatókat: Vály Sándor Finnországban élő magyar képző- és médiaművész Gótikus hologramok című installációja.

S aki még több élményre vágyik, azt várja a Fény Útja Extra, amelynek kiemelt helyszínei és exkluzív programjai egy karszalag megvásárlásával látogathatók.